14 noiembrie-Ziua Internațională a Murăturilor! Cum să gătești cea mai savuroasă rețetă de murături (Foto)

14 noiembrie-Ziua Internațională a Murăturilor! Cum să gătești cea mai savuroasă rețetă de murături  (Foto)

Pe 14 noiembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Murăturilor! Mai în glumă, mai în serios, aceste delicii culinare sunt nelipsite de pe mesele moldovenilor, iar momentul pregătirii este un adevărat ritual al toamnei. 

Dacă nu ați reușit să puneți la murat niște bunătățuri pentru iarnă, noi îți aducem o rețetă simplă și delicioasă.

De ce vei avea nevoie?

gogonele verzi şi pârguite

castraveţi ardei kapia roşu şi verde

ardei iute şi semi-iute

conopidă ţelină cu rădăcină şi frunze

morcovi sfeclă roşie sare grunjoasă

usturoi, un bucheţel de cimbru, mere (dacă aveţi şi gutui, pepenaşi)

Modul de preparare:

„Se spală şi curăţă ingredientele ce vor fi folosite. Gogonelele se lasă întregi, celelalte se pot lăsa şi ele la fel. Eu le-am tăiat pe unele, mai precis: morcovii, rădăcina de ţelină, sfecla roşie, conopida am desfăcut-o bucheţele, merele le-am tăiat în sferturi, usturoiul l-am lăsat căţei întregi.

După ce se aşează alternând după poftă şi plac tot ce dorim să murăm în recipient, se pregăteşte o saramură astfel: la un litru de lichid se va dizolva o lingură cu vârf de sare grunjoasă, atenţie, nu folosiţi la murături sare iodată! Eu fierb apa, o iau de pe foc, pun sarea la dizolvat şi bucheţelul de cimbru, las 10 minute şi apoi torn în recipientul în care am aşezat legumele pentru murare până când zeama le acoperă.

Leg sau pun capacul provizoriu şi abia dupa 24 de ore, după ce s-au înmuiat puţin şi s-au aşezat în borcan, mai completez, dacă e cazul,  şi sigilez. Eu nu vântur niciodată murăturile, dar nu fac floare datorită fierberii apei. Aşa am moştenit din familie şi nu e o mostenire căreia să-i dau cu piciorul, ba e una din valorile culinare preţioase de familie la care ţin şi pe care o împărtăşesc cu drag tuturor celor care întreabă…

După ce astea toate au fost terminate, se pune recipientul la păstrare( noi în pivniţă) şi se desface după cel puţin o lună. Le şade bine lângă multe mâncăruri de post sau pe bază de carne, dar merg de minune şi la diverse salate”, explică Gela Dumitrache.

Să aveți poftă la murături!

Sursa rețetă
Foto: SavoriUrbane.ro