Arta prinde viață între cuie, ață și lemn! Cătălina Leurda aduce tablourile string art în casele moldovenilor (Foto)

Arta prinde viață între cuie, ață și lemn! Cătălina Leurda aduce tablourile string art în casele moldovenilor (Foto)

Ață, cuie, lemn și multă pasiune. Așa începe dragostea Cătălinei Leurda pentru o artă deosebită, și anume realizarea unor portrete și ilustrații cu ajutorul cuielor și a aței. A studiat contabilitatea, deși a dorit să aleagă design-ul vestimentar, a lucrat o perioadă de timp în marketing, dar atunci când a plecat în concediul de maternitate  a dat frâu liber imaginației, dezvoltând o pasiune care îi aduce satisfacție și ceva bani.

 „Acum sunt în concediu de maternitate. Soțul mă asigură cu toate materialele necesare, la început el era cu bătutul cuielor, pentru că eu îmi dădeam peste degete. Deja m-am specializat pe bătut cuie și împletit”. 

Sursele de inspirație, când este vorba de lucrul handmade sunt foarte diverse și la îndemâna oricui, doar dorință să fie.

 „Prima oară am văzut o lucrare string art pe internet, sursa mea de inspirație fiind site-ul Pinterest, acolo văd tipurile de tehnici, desene.

La început a fost greu să găsesc clienți locali pentru asemenea ilustrații, deoarece oamenii erau foarte sceptici. Mulți se întrebau: ce să fac cu ea? Unde să o pun? Și încerc să găsesc o tematică care ar atrage pe cei de acasă. Clienții aleg să facă comenzi personale”.

Cea mai eficientă metodă de promovare este pe rețelele de socializare sau în offline la târgurile meșterilor handmade.

 „Primul tablou pe care l-am realizat a fost caraghios. Lemnul l-am găsit de la părinții soțului, am găsit stofă pentru a-l îmbrăca. La început am făcut desenul, mai apoi am tăiat lemnul, ceea ce acum nu mai facem, adică primul lucru pe care îl facem este alegerea dimensiunii lemnului. Cuiele erau mult prea mari pentru grosimea acelui lemn, erau masive și trebuia să bat de mai multe ori pe un cui. Așa am rămas și cu un deget vânăt. A fost greu, dar interesant. Chiar dacă eram însărcinată și îmi era greu fizic,oricum mi s-a părut ceva interesant, captivant. Așa a devenit un tablou pentru aniversarea tatălui meu ”, spune Cătălina Leurda.

Tehnicile de împletire, anumite trucuri le-a deprins pe parcurs și singură a înțeles cum poate să eficientizeze munca.

 „Cea mai complexă lucrare a fost portretul lui Stefan cel Mare care a venit din partea unei companii. Am găsit mai greu o imagine, pe care am prelucrat-o în formatul vector. A fost mai greu de  lucrat din cauza dimensiunii mari”.  

În țara noastră sunt puțini artiști string art, cu toate acestea planurile de viitor ale Cătălinei Leurda trec dincolo de hotare. Își dorește să deschidă un atelier dedicat artei cu ață și cuie în România. Tablourile ei au ajuns în România, Italia, Statele Unite, iar în curând vor ajunge și în Scoția.

 

 

 „Cel mai mult îmi place când oamenii, după ce fac comandă de un tablou, îmi spun că îi inspiră, unii mă întreabă de unde pot procura ața sau lemnul. Este foarte plăcut să auzi de la oameni că îi inspiri”.

 

Mai multe lucrări puteți vedea pe pagina String Art MD.

Foto: Arhiva Personală, Cătălina Leurda