Distribuie prietenilor:

#Atelier cu Antonina Mihăilă: „Nu îmi imaginez un mod mai frumos de a respecta natura!” (Foto)

#Atelier cu Antonina Mihăilă: „Nu îmi imaginez un mod mai frumos de a respecta natura!” (Foto)
Distribuie prietenilor:
Cum arată bijuteriile în care sunt „conservate” florile vii? Știi cum arată o pereche de cercei sau un colier  foarte transparent în care se văd cele mai mici detalii? Toate aceste creații aparțin creatoarei de bijuterii handmade Toia Handmade, Antonina Mihăilă. Am discutat cu ea despre emoția din aceste accesorii, inspirația, dar și dragostea sa pentru natură, care face din bijuteriile sale adevărate „grădini botanice” în miniatură.
 Antonina Mihăilă are 23 de ani și este din Republica Moldova. De 4 ani locuiește în Italia, unde primii doi ani a învățat, al treilea an a lucrat, iar ultimul an stând acasă în căutarea unui loc de muncă  a simțit nevoia de a face ceva, de a crea, de a fi „utilă”. Între timp și-a dezvoltat pasiunea pentru bijuterii din sticlă și flori. 
Cum a început pasiunea pentru aceste bijuterii?
 Povestea pasiunii mele a început cînd eram la liceu și locuiam în Moldova, îmi plăcea să creez și să încerc diferite idei care le vedeam pe internet. Făceam bijuterii din lut polimeric , din hârtie folosind tehnica „quilling” dar și diferite compoziții din flori uscate, echibane și tot felul de decorațiuni pentru casă. La un moment dat am plecat din Moldova și am fost nevoită să uit pentru o perioada mai îndelungată de pasiunea mea. Locuind în Italia, nu cunoșteam magazinele de unde aș fi putut să îmi procur tot necesarul pentru a crea, am avut nevoie de 3 ani ca să mă adaptez și să revin la creațiile mele. De această dată însă am decis să fac ceva mai special. Uitîndu-mă pe site-ul meu de inspirație ”Pinterest” am găsit niște poze cu bijuterii foarte drăguțe de care m-am îndrăgostit , fiind curioasă am început să caut informație despre ele și cum se realizează. În acel moment mi-a căzut lumea, am ramas foarte dezamăgită: am aflat că este nevoie de un material numit ”rășină” care desigur este greu de găsit în magazine și care este destul de scump, pe lîngă aceasta mai e nevoie de o mulțime de alte marunțișuri. Mi sa părut o mare piedică toate aceste lucruri puse la un loc , dar încet, încet am reușit să cumpăr tot necesarul pentru a începe să lucrez cu rășina.
Ce materiale folosești pentru bijuteriile tale?
2) Pentru realizarea bijuteriilor mele folosesc rășina- este o substanță lichidă alcătuită din două componente A+B, din momentul în care unesc aceste două componente începe procesul de întărire care durează în medie de la 6 la 24 de ore (fiecare tip de rășină are timpul ei de întărire). Ceea ce după părerea mea face ca bijuteriile mele să fie într-adevăr unice sunt florile. Florile și frunzele le culeg cu mare drag și atenție, oriunde m-aș duce am mereu cu mine o carte în caz că găsesc vreo plantă mai deosebită sau o floare mai gingașă care nu ar rezista pînă acasă. Cînd am început să fac acest tip de bijuterii nu aveam idee despre cum să usuc florile ca să-și păstreze culoarea, într-un final am descoperit că cea mai eficientă metodă este să le usuc în cărți vechi cu pagini galbene, așa cum făceau buneii noștri. Într-un final tot procesul de creație a unei singure bijuterii începe cu culegerea florilor – uscatul (2-3 săptămîni) – realizarea în sine (24 ore). Iubesc fiecare etapă din acest proces și cu cît mai multă atenție dedic fiecărei flori cu atît rezultatul este mai perfect și mai îngrijit.
De unde îți vine inspirația pentru creațiile tale? 
 De când am început să mă ocup cu acest tip de bijuterii nu mă pot opri, sunt mereu cu gândul la ce aș mai putea crea , ce tehnici noi să experimentez, ce flori să încerc să usuc și tot așa mai departe. Inspirația nu-mi lipsește deloc, îmi ajunge să ies la plimbare în parc și deja găsesc o mulțime de floricele , frunzulițe , crenguțe care în mintea mea stau cumva aranjate într-un colier sau o pereche de cercei. Natura este unica mea inspirație, mă stradui mereu să păstrez frumusețea florilor,culoarea și forma lor în așa mod încît să pară vii, să dea impresia că sunt culese la moment. Iubesc natura și tot ce ține de ea de aceea îmi place să mă gîndesc că atunci cînd rup o floare nu o omor, dar o imortalizez , îi dau șansa să fie văzută și admirată de mai multă lume.
Îți amintești de prima bijuterie realizată de tine? La cine a ajuns ea? 
Desigur că îmi amintesc și încă cu mare drag, primele mele creații au fost niște încercări, care mai reușite, care nu, dar foarte apreciate de sora mea , așa că prima mea încercare stă și acum la ea pe masă, pe o bucată de lemn decorativ.
Ce faci cu bijuteriile realizate de tine? 
La început tot ce făceam dăruiam prietenelor, rudelor și familiei mele , dar între timp puneam poze pe rețelele de socializare cu tot ce făceam și așa au apărut primele comenzi. La moment am un magazin online pe un site italian ”MissHobbyToia Handmade” și pagina de Facebook ”Toia Handmade” , unde îmi vând creațiile în toată lumea. Pot spune că creațiile mele sunt foarte apreciate de moldovence, am vândut bijuterii în Danemarca, Irlanda, SUA, Italia, Portugalia, dar cele mai multe în Moldova și asta mă bucură foarte mult.
Ai vreo idee de a realiza o colecție de bijuterii de acest gen?
Din momentul în care am ajuns să vând bijuteriile mele nu doar cunoscuților, aș vrea să merg mai departe , să cresc și să-mi promovez creațiile. Scopul meu este să colaborez cu câteva din magazinele care se află în Bologna (orașul în care locuiesc), să le propun colecția mea de bijuterii și cine știe poate pe viitor să îmi deschid un atelier propriu în care să pot experimenta lucruri noi.
Dacă bijuteriile tale ar spune o poveste, care ar fi aceasta? 
Fiecare bijuterie are o istorie, în care vreau să redau frumusețea naturii , să păstrez culorile și formele ei. Nu îmi imaginez un mod mai frumos de a respecta natura, de aceea ideea mea este să am grijă ca fiecare floare și frunză culeasă să ajungă la locul ei, să împreunez mai multe feluri de plante ca să formez o armonie de culori, așa ca în natură.
 Foto: Arhiva personală
zvr
Cum ți s-a părut articolul?
zvr
Cum ți s-a părut articolul?