#Atelier cu Iuliana Chiroșca, creatoare de pălării: „Femeia de sub pălăria semnată JA se va transforma  în una cu măsură și tact” (Foto)

#Atelier cu Iuliana Chiroșca, creatoare de pălării: „Femeia de sub pălăria semnată JA se va transforma  în una cu măsură și tact” (Foto)

Pălăriile create de Iuliana Chiroșca sunt adevărate piese de artă, pe care le poartă o mulțime de femei de la noi, cât și de peste hotare. Procesul de creație decurge după o formulă știută doar de ea- încearcă să înțeleagă femeia, din momentul în care-i intră în salon și până o vede fermă, cu o pălărie pe cap. 

În linii fine, cu borduri ce se pliază perfect cu atitudinea, creatoarea dă viață celor mai elegante pălării, care port mai apoi semnătura Julie Anne Millinery. Noi am fost la Iuliana Chiroșca în #Atelier și am aflat secretele din spatele  unei pălării cu atitudine. Descoperă-le și tu!

Istoria pălăriilor Julie Anne Millinery

A început totul foarte firesc si necondiționat. Pe butonul vocației mele am apăsat atunci când n-am mai dorit să fiu utilă și necesară într-un sistem birocratic defect. Acolo unde dacă nu te ții bine cu șeful – riști, acolo unde intri în birou și discuția colegilor se întrerupe spontan – îți dai seama că ești în plus sau discuția este despre tine.

Vocația mea a fost generată de dorința de a respira liber, nesupusa și fără angajamente semnate într-un contract de munca.

Eu nu mă supun nimănui, eu doar pot să ascult și să fiu docilă unor oameni în care cred cu desăvârșire și cărora le atribui singură statutul de superiori, în schimbul încrederii și siguranței pe care mi-o oferă. Sunt fericită azi că am putut să realizez ceva, ceva ce să-mi placă mie – o lume plină de danteluri scumpe și capeline din fetru, unde miroase a parfum Hermes, a cafea la ibric și se nasc încontinuu pălării.

De foarte multe ori mi se pune una și aceeași întrebare: De unde ți-a venit ideea asta?
Am impresia ca oamenii percep ideea asta ca fiind atât de genială încât trebuia să dispun de abilități speciale. Ei bine, eu nu le-am avut, eu doar am ajuns la un nivel de concentrație energetică și o suprasaturație care a generat aceste abilități. Natura creaza reacții chimice firești pentru ea, geniale pentru noi.

  Am ajuns să creez pălării nu pentru că nu am învățat prea bine sau am învățat insuficient, ci pentru că termenul de vocație a ajuns să valoreze ceva mai mult pentru mine într-un segment anume din viața mea.

E ca un fel de restart: începi totul de la zero, cu dubii și pași neîncrezuți, unde unicul suport este senzația de bine și echilibru pe care o ai de la ceea ce faci. E încurajator, pentru că faci totul din suflet, pentru că îți poți satisface senzația de libertate și independență, pentru că în sfârșit ai ajuns să fii în armonie cu tine însuți. E foarte plăcut să te împlinești moral și să lupți să fii prima și cea mai bună într-un job pe care îl iubești și ai făcut totul cu mâinile tale.

Investiții și motivație

În ceea ce fac cu marca Julie Anne Millinery am urcat greu, dar insistent și asta a declanșat în mine energie și motivație, pentru că mi-am demonstrat că pot, iar termenul de imposibil este doar o simpla noțiune în DEX.

Am început de la doar 200 euro investiții, ajungând azi la 1500 euro pentru doar câteva blocuri suplimentare cu care să-mi îmbogățesc biblioteca, un capriciu, dar nu o necessitate, defapt. Niciodata nu am avut regrete pentru nici o mișcare de a mea în plan evolutiv, ele toate au fost intuitive mai mult decât calculate, constat că așa procedeaza doar o femeie dependentă de un flux de adrenalină în sânge. Merg la risc mereu și o fac  asumat.

De ce pălării?! Probabil pentru că traiesc într-o lume în care termenul de eleganță este unul vital, tot ceea ce văd trebuie să fie frumos și în armonie estetică, pentru că percep lucrurile într-o formă subtilă și trăiesc într-o consistență energetica care mă urcă cu o treapta mai sus de percepția ordinară,  sunt om al frumosului și a măsurii în lucruri.

 

De fiecare dată spun că meseria aceasta  vorbește despre mine, este un discurs al meu zilnic, un monolog public din care îmi doresc ca femeile  să înțeleagă că toate eforturile industriilor creative de a face din femeie una la moda, nu fac decât să mutileze o imagine. Până la urmă, nu hainele pe care le purtăm vor fi nota finală în aprecierea unei femei, ci atitudinea acesteia care se va transpune mereu de sub orice acoperemânt vestimentar. Daca porți o rochie Gucci  și nu ești capabilă să-ți ajustezi atitudinea  în context, vei pierde mai mult decât ai estimat să câștigi. Poți purta o palărie la o fusta simplă, dar să lași privirea și corpul să joace  un rol, acel de invitată la un eveniment formal la casa regală, vei avea de bifat multe.

 

Mă găsiți si mă puteți traduce până în adâncuri din creațiile semnate de mine: vaporoasă, efervescentă, perseverentă, îndrăzneață, noconformistă. O expresie estetica undeva poate fi îndepărtata de percepția ordinara, sunt cu totul alte materii, înalte în ierarhia valorilor, sublime, ca un zbor la altitudini. Iubesc cu ochii, aleg cu sufletul.

Cei care îmi poartă lucrările vreau să înțeleagă că lumea pe care o redau este una elevată, acolo unde femeia trebuie să posede eticheta, unde sunetul tocurilor ei pe asfalt este unul ferm și plin de încredere, unde aroma parfumului pe care îl îmbracă este primul cuvânt spus despre ea. Îmi doresc foarte mult să schimb atitudinea femeilor, le vreau încrezute, le vreau cu clasă.

Drumul parcurs de la jurist-economist la creatoare de pălării

Într-un anumit segment din viață m-am simțit debusolată. Senzația de pamânt care îmi fuge de sub picioare devenise  una chinuitoare și distructivă pentru mine. Așa metamorfoze se petrec probabil cu femeile care își doresc mai mult de la viață, când îndeajuns sau suficient ajung să fie termeni inexistenți , când toate devin dintr-o dată ușoare, iar tu cauți cu tot dinadinsul să le complici, când lucrurile simple îți par banale și plictisitoare. Anume atunci se produce switch-ul și începi să cauți căi nebătătorite ca să poți zâmbi din nou. Te decizi să schimbi ceva când înțelegi că prezența a devenit inchistată și introvertă, pentru că nu-i ajunge aer,  n-are suficientă lumină, pentru că nu mai are aripi să zboare.

Am decis să  răstorn munții pentru mine,  iar asta mi-a alimentat pofta de viață și mi-a aprins licărul în ochi, am înțeles că doar așa pot să empatizez ca femeie și ca fire creativă.

Forma în care am decis să mă manifest este probabil una din cele mai elevate modalități de expresie feminina, o forma de exaltare și perfecțiune.

În tot ce te apuci să faci trebuie să existe motivație și perseverență ca să reușești, ca să poți să faci pe cineva să creadă în tine si ca acel cineva să-ți poată atribui un vot de încredere.

Am început de la nivelul de underground, mergeam la diverse evenimente sociale și expoziții pentru a face marca Julie Anne cunoscută. De la aceste evenimente mă întorceam acasă foarte epuizată moral și dezamăgită, umilită,  pentru că diplomele de la facultățile absolvite mi-ar fi permis luxul unui fotoliu de superior. Evoluția mea în calitate de creator  s-a petrecut lent și foarte anevoios, ceea ce m-a făcut să obțin imunitate. Trebuie să ai răbdare și motivație, pentru că doar lașii capitulează în razboaie și leneșii se opresc din drum și se mulțumesc cu realizări infime. Eu am pretins mereu la mai multe, la tot sau la nimic, la o cale nebătătorită pentru satisfacția orgoliului meu, la victorii răsunătoare în schimbul unor bucurii de moment, la riscuri mari asumate conștient în schimbul unor pași calculați. Am o nebunie în mine care mă determină să mă arunc frenetic în razboaiele cele mai mari, fără frici și fără dubii de sorți de izbândă.

Regula principală într-o afacere: 10.000 de ore de gânduri la una și aceeași temă. În acest răstimp reușești să cazi și să te ridici de atâtea zeci de ori încât ți-ar ajunge pentru o viață întreagă bătături.
Asta generează perseverență și motivație în cei cu un potențial mare.

 

Designer sau creator?

Sunt femeie în primul rând și apoi creatoare de frumos. Începând de la construcții, tipare, concepte,  toate  îmi aparțin, îmi poartă semnătura  și au impregnate în ele o parte din  cele mai luminoase gânduri.

Purtarea unei pălării presupune o atitudine aparte. Cât de deschise sunt femeile din Moldova pentru aceasta arta?

Per general, femeile de la noi sunt foarte complexate și trec de această barieră mai greu, dar până la urmă se lasă îmblânzite și convinse.  De fiecare dată mă stradui să ajustez percepția mea de frumos cu viziunea  unei  femei , e un fel de concesie, trebuie sa fii foarte înțeleaptă ca să poți propune o soluție valabilă și să determini subtil lucrurile să se desfășoare în felul în care le vezi tu.

Cum sunt femeile care poartă pălăriile tale?                         

De fiecare data, ele îmbracă alura de femei nobile, cu multa clasă, cu stil și bon ton, chiar dacă ele, cele ordinare, sunt  altfel. E o magie aici, un fel de  reacție chimică.

Pălăria trebuie să-i vină ca o mănușă, să se contopească cu  ea perfect,  să o reprezinte, să fie primul ei discurs  alături de parfumul pe care-l poartă azi, toate în ansamblu să aibă câte ceva de spus despre aceasta  înainte ca să înceapă a vorbi.

E asemenia  unei arome pe care o alegi să o porți într-o anumită zi, într-un anumit context, ajustezi totul dupa  starea ta interioara. Dacă esti  mai potolită, atunci alegerea  îți va cădea pe o pălărie cu linii mai cuminți,  cu mai puțină asimetrie și un aranjament mai aplatizat, aproape minimalist care să te lase în zona ta de confort fizic și moral.

Pentru un moment,  femeia de sub pălăria semnată  JA  se va transforma  în una cu multă măsură și tact, cea care își va înăduși orgoliile, dar își va păstra demnitatea în fața unui bărbat. Cea care va asculta tăcută și va deduce continuitatea, cea care va cîntări cuvântul pentru că știe cât doare daca e aruncat fără noimă.

Nu toate pot să poarte atât de frumos o pălărie. Unele capătă sclipire de felina în ochi, altele își modeleaza gesticulația, adăugând la ea mai multă grație.
Paradoxal, cât de mult sunt în stare pălăriile să le schimbe pe unele, au ceva magic în ele.

De ce prețul unei pălării poate urca și mai sus de 3000 lei?

Prețul unei pălării se justifică prin folosirea unor calapoade fabricate dintr-o specie rara de lemn moale care permite sculptarea lui finală. Lucrez pe calapoadele unui celebru creator din Regatul Unit. Am optat pentru forme autentice pe motiv că nu apreciez replicile și nu am ținut vreodată să fac rabat sau economii pe lucrurile pe care le semnez.  Inițialele mele vor sta mereu pe un produs autentic și calitativ. Pretul unui produs de laina împâslită cu marca de confidențialitate care să nu conțină aditivi chimici și fibre de carbon, alături de pretul de livrare, la unul destul de mare, fapt care explică de ce o pălărie ieftină nu poate fi și calitativa, plus că o lucrare manuală nu se va echivala niciodata cu un  produs industrial fabricat în linie.  Lucrurile care poartă gânduri și energii sunt inestimabile din punct de vedere a valorilor morale.

Sfaturile pentru a purta o pălărie 

Regula premargătoare ar fi să se verifice producătorul și originea produsului. Veți  avea  frecvent riscul să procurati o pălărie cu o componență dubioasa unde  la baza  vor sta  fibre de carbon și materialul va fi  împregnat cu  întăritori chimici cu o toxicitate ridicată. Așa o pălărie nu va dura în timp și își va dezamăgi cosumatorul  la primul îngheț, ploaie sau ninsoare. Întrun  material necalitativ, la care producătorul a ținut să econimisească, veți găsi în loc de 160/190 grame lână, a cărui densitate, teoretic,  trebuie să  formeze maxim 4 mm grosime, o grosime  de foaie unui ziar împăturit  în două.  Pălăriile sunt o investiție, ele pot ajunge și timeless daca vor fi corect păstrate și îngrijite corespunzător.

Evitați sursele de lumină, ele vor diminua culoarea, vor deshidrata fibra vegetală,  fapt care o va face mai fragilă.  Aerisiți mereu pălăriile din fetru și păzițe-le de molii. Pălăriile deformate accidental își vor reveni fiinf expuse la o sursă de abur. Se curăță toate cu o perie naturală înmuiată în soluție slabă de săpun lichid ceea ce vă va permite să eliminați praful și urmele de la degete, apărute pe parcurs,  mai ales dacă este vorba de  nuanțele deschise care sunt mai greu de întreținut.

Pălăriile se ajusteaza în dependență de înălțime, forma feței și ținută.  Dacă este vorba de pălării de vară, atunci mergeți încrezute pe nuanțe neutre, ca să le puteti include  în orice ansamblu vestimentar. Optați pentru fibre vegetale de raffia, sea gras sau sinamay.

Aș recomanda borurile medii, pentru că sunt mai puțin pretențioase. Un bor larg este mai dificil de încadrat într-un context  atât de ținută, cât și de anturaj.

 

Foto: Dima Iacovlev/Iuliana Chiroșca

Locație: Ziphouse

Proiect: Paulina Gușan