Distribuie prietenilor:

#Atelier cu Valentin Frunză, creator de pantofi: „Unii consideră ceea ce fac artă, eu cred că e meserie” (Foto)

#Atelier cu Valentin Frunză, creator de pantofi: „Unii consideră ceea ce fac artă, eu cred că e meserie” (Foto)
Distribuie prietenilor:

Creatorul de pantofi Valentin Frunză și-a făcut timp să ne primească în atelierul lui și să ne vorbească despre pantofii pe care îi confecționează.

Sunt oameni care scot artă din mâinele lor, iar Valentin Frunză este unul dintre ei. Creatorul nu pune accent pe tendințe și are grijă la calitatea executării muncii sale. După cum spune chiar el: fiecare client este o adevărată aventură.

Despre operațiile de executare poate să îți vorbească o zi întreagă, iar noi am încercat să vă transmitem câteva detalii din atelier.

Cum începe pasiunea pentru pantofi?

La 12 ani am intrat ucenic în atelierul tatălui meu Vasile Frunză, având anii de ucenicie. La 16 ani am dat examenul de calfă, făcând prima pereche de pantofi singur, la 18 – am plecat de acasă și mi-am făcut anii de călătorie, ca să revin în 2009 cu cartea unui meșter în mână și să mă apuc să fac pantofii mei, folosind metoda tradițională. Din 2009 am început să fac pantofi sub brandul meu Valentin Frunză.

Când ați creat prima pereche de pantofi?

Mai mult de atât îi am în atelier, pantofii pe care i-am făcut la 16 ani. Ei s-au păstrat, pentru că ei mie nu mi-au plăcut și după asta tata nu a reușit să-i vândă, deoarece ei sunt din piele întoarsă, dar tatăl meu vindea în târgurile din jurul orașului Chișinău, Costești, Strășeni și oamenii de la țară nu cumpără pantofi din piele întoarsă. Sunt bucuros că ei s-au păstrat, fiind o relicvă.

Primii pantofi sub brandul Valentin Frunză au fost făcuți în 2009, un Oxford negru, realizați conform metodei tradiționale și i-am numit Mrs First și au fost purtați de mine de vreo 20 de ori.

Primii pantofi, realizați la 16 ani

De ce anume pantofi? Nu v-ați gândit să alegeți altceva?

De la 18 ani am încercat să fac orice înafară de cizmărie și tatăl meu tot nu a vrut ca eu să devin cizmar. El m-a dus la facultate, eu nu am terminat-o și anume Facultatea Finanțe, Bănci, Burse de Valori la București. După asta am fost în anii de călătorie, ajungând în Belgia, România, la Moscova și lucram în domeniul comerțului, vindeam altceva decât pantofi. În 2009, soarta a făcut ca eu să mă întorc la meseria învățată de la tata.

Câte modele de pantofi ați făcut până acum?

Cred că sunt deja de ordinul sutelor sau poate am ajuns la o mie. Fiecare pantof este diferit pentru fiecare client. Sunt acele patru modele clasice de pantofi bărbătești: Oxford, Derby, Monk și Loafer și de la ele pornesc. Fac pantofii doar la comandă și împreună cu clientul alegem totul personalizat: culoare, calapod și model, bineînțeles.

Inspirația

Unii consideră ceea ce fac o artă, eu cred că e o meserie și nu e mare nevoie de inspirație. Până la urmă mă inspir din modelele deja existente și consacrate din lumea modelelor clasice. Mă inspir din pielea pe care o am, iar când construim modelul cu un client, țin cont de necesitățile, gusturile lui.

Care sunt tendințele în materie de pantofi clasici?

Fac pantofi clasici așa cum s-au făcut și o sută de ani în urmă și toate modelele au istorie de 100-200 de ani. O astfel de pereche de pantofi țin mult, 10-20  de ani și ceea ce facem noi nu ține de tendințe. Tendințele nu se manifestă într-un sezon, dar pot să spun că în ultimii  ani pantoful de culoarea albastră intră într-o normalitate, dacă până nu demult se considera ceva exotic. Motivul fiinf faptul că trăim într-un oraș făcut din beton și sticlă și culoarea albastră deja e proprie. Până acum erau culorile maro, pământii, culoarea lutului, iar acum începe să apară culoarea albastră, verde, care sunt industriale.

 Pașii în realizarea unui pantof

Sunt peste 150 de operații pentru a face o pereche de pantofi. Se ia măsura piciorului, se alege calapodul și modelul împreună cu clientul. Pe urma încep să lucrez la calapod și îl adaptez după particularitățile piciorului clientului, după care fac tiparul, iar după tipar croiesc pielea. Se coase ansamblul superior, se întinde pe calapod, după aceasta urmează tălpuirea, care este cea mai grea, costisitoare și lungă operație. Timp de 7 zile se construiește talpa pantofului și într-un final este scos de pe calapod, finisat și chemat clientul să-l ia.

 

Photo credit: Dima Iacovlev

 

zvr
Cum ți s-a părut articolul?
zvr
Cum ți s-a părut articolul?