#Atelier: Doi artiști fotografi îți spun poveștile din spatele acestei arte (Foto)

#Atelier: Doi artiști fotografi îți spun poveștile din spatele acestei arte (Foto)

Ai nevoie de o lumină bună? Un aparat foto de ultimă generație sau poate de inspirație? Cert este că fotografii cei pasionați vor reuși întotdeauna să surprindă cele mai bune cadre. Am întrebat doi artiști fotografi ce face o fotografie să fie bună, care sunt regulile de realizare. Ei ne-au vorbit și despre poveștile, eroii din spatele fotografiilor și emoțiile pe care le transmit acestea.

Geta Bagheta, artist fotograf

Arhivă personală

1) Două reguli de bază care fac o fotografie să fie una bună.

Există două reguli după care mă conduc. În primul rând este dispoziția în care mă aflu și atitudinea pe care o am față de lucrul pe care îl încep. Dacă subiectul nu îmi provoacă nicio emoție, atunci refuz să mă apuc de el, fiindcă astfel nu are cum să iasă o fotografie bună. În al doilea rând, ideile pentru ședința foto trebuie să fie bine structurate, întinse pe o foaie, desigur pe puncte. Dacă reușim din start să realizăm o fotografie bună, retușării nu îi revine decât un mic procent, aceasta fiind ca o tușă de final, lăsată de pensulă pe pânză, metaforic vorbind.

2) Care este cea mai emoționantă/profundă/amuzantă fotografie pe care ai făcut-o?

Am avut parte de o întreaga ședință foto, în stil nud artistic, ce a fost în același timp profundă ca tematica și subiect, emoționantă pentru că am depus foarte mult efort împreună cu modelul, aflându-ne pe un vârf de munte într-o țară străină, pe vreme de furtuna. Trebuia să fim mereu cu ochii în patru să nu apară vreun oaspete nedorit și în același timp să ne concentrăm 100% la poziție, unghi, lumină, să transmitem stările și emoțiile, la toate astea adăugând și faptul că am realizat fotografiile pe un aparat manual cu peliculă, neștiind cu certitudine dacă ceea ce aveam în vizor va ieși exact cum trebuie în final. Din cauza emoțiilor aș fi putut seta anumiți parametri greșit la aparat. Partea amuzantă a fost atunci când exact în punctul culminant al ședinței foto, a început deja a ploua și la un moment dat, de după creastă a apărut o mașină cu doi bărbați în interior. De emoție, mi-am scos repede hanoracul și l-am aruncat peste model ca să reușesc să o acopăr cat de repede pot și am luat-o la fugă să ne ascundem după niște pietre! Persoanele din mașină au rămas oarecum năucite când și-au dat seama ce se întampla, au întors din drum, astfel noi am reușit să tragem și ultimele cadre de pe pelicula, după ce ne-am potolit din râs.

SCAR for HAPPINES

SCAR for HAPPINES

Aici puteți vedea mai multe fotografii din ședința foto descrisă mai sus.

3) Fotograful care te inspiră.

În inima mea vor fi mereu doi fotografi la care ma pot întoarce oricând, atunci când am nevoie de mai multă inspirație, atmosferă și detalii sau atunci când am nevoie de simplitate și emoții pure. Este vorba de Peter Lindberg și Helmut Newton.

Mihail Turculet, artist fotograf

Facebook/Mihail Turculet

1) Două reguli de bază care fac o fotografie să fie una bună?

Dacă sincer nu exista reguli, iar regulile sunt oricum pentru a fi încălcate. Lăsați regulile și mergeți să faceți fotografii. Nu există formule, grade sau scoruri. Căutați un sens în fiecare subiect fotografiat.

Dar dacă să enumăr măcar două, pentru început ar fi:

Pasiunea: Fotografia este pasiunea de a comunica altei persoane emoțiile stârnite de un subiect, este arta de a comunica pasiunea voastră și trebuie să fiți pasionați de subiectul pe care-l fotografiați. Dacă sunteți pasionat, veți obține rezultate foarte bune, dacă nu, nu!

Curiozitatea: Fotografiați subiecte care vă trezesc curiozitatea. Și trebuie să fie foarte interesante dacă doriți ca și privitorii să găsească fotografiile voastre interesante.

2. Care este cea mai emoționantă/profundă/amuzantă fotografie pe care ai făcut-o? Povestește istoria ei.

O să încep cu o declarație care am primit-o recent și m-a emoționat foarte mult:

„Știi porteretul cela care l-am făcut noi anul trecut? Este cea mai sinceră fotografie despre mine, uite așa sunt eu. Și nuștiu dacă cineva vreodată o să mă mai fotografieze așa” , mi-a spus Eugen.

Arhivă personală

Fotografii profunde am mai multe, cred eu și ar fi nedrept cumva să le clasific pe locul 1,2,3, dar  două mai recente o să vi le arăt și vouă.

“Reflexii între ieri și azi” a venit în urma Pasiunii, cumpărându-mi o cameră nouă, Victor, protagonistul din fotografie m-a întrebat dacă nu vreau să o testezi pe el, că știe el o locație faină. Fără să stau pe gînduri am acceptat din prima. După care fotografia a luat locul 1 la un concurs în România.

Reflexii între ieri și azi

Cea mai recentă mândrie este un portret ajuns copertă de carte a unui roman erotic. Istoria ei este amuzantă, Alexandra a venit cu o propunere la mine de ai face cîteva fotografii bazate pe niște reguli și standarte, știind bine că nu este genul meu. Ca după asta să am liber creației și să fotografiez cum vreau și ce vreau.

Cartea Hymen

  3) Fotograful care te inspiră.

Dacă e să dau un singur nume atunci el ar fi: Peter Lindbergh!