Distribuie prietenilor:

Basarabeanul Mark Stam: „YouTube-ul mi-a fost învățătorul de canto, de chitară, de producție” (Foto)

Basarabeanul Mark Stam: „YouTube-ul mi-a fost învățătorul de canto, de chitară, de producție” (Foto)
Distribuie prietenilor:

Basarabeanul Mark Stam a început cariera muzicală în Republica Moldova și a făcut senzație, după care a început o colaborare cu Alina Eremia pentru melodia „Doar noi”. Acum este o revelație pentru muzica de peste Prut, dar începutul a fost greu și cu multă muncă. 

Prezent la un eveniment monden din România, Mark Stam, pe numele de buletin Marius Stamatin, a povestit cu modestie despre cum a început să învețe a cânta la instrumentele muzicale și cine l-a susținut să facă muzică.

„Cinstit să fiu, toți avem nevoie de canto, cât de bine am cânta. Acum simt nevoia, necesitatea, să iau cursuri și asta o să fac, dar am fost autodidact din cauza unor circumstanțe. Practic YouTube-ul mi-a fost învățătorul de canto, de chitară, de producție. Practic de acolo am învățat totul” spune Mark Stam.

La început a fost susținut de părinți, doar că atunci când i-a anunțat despre decizia de a face o carieră din asta au apărut primele îndoieli.

„Părinții m-au susținut foarte mult atât timp cât muzica pentru mine era un hobby, nimic serios. Când le-am spus că este ceea ce vreau să urmez și asta o să fac nu prea agreau ideea. Chiar atunci când am lansat prima piesă, până să lansăm „Doar noi” și apară primul succes și primele roade, ei nu prea înțelegeau și nu prea erau de acord că spuneau că nu o să pot supraviețui din muzică, că o să cânt 2 ani și după ce fac. Eu vreau să le demonstrez contrariul, vreau să le arăt că e posibil ca toată viața să trăiești din muzică și să trăiești foarte bine din asta, ca o sursă de venit”, a mai spus artistul.

Nu doar tehnici vocale a deprins Mark din tutoriale, ci și cum să cânte la instrumente. În timp ce alte persoane iau cursuri de pian sau de chitară de vârste extrem de fragede, Stam a învățat doar în câțiva ani, fără profesor, cum să le folosească. „Cânt, așa mai bine, la chitară și pian. Am vrut să învăț și vioara, însă am înțeles că nu este un intrument pe care poți să-l înveți în câteva săptămâni, ci trebuie timp. Cred, deci, că este mai bine să mă concentrez pe cele două instrumente pe care le știu deja. În fiecare săptămână, lună, concert care trece, tot înțeleg că instrumentul este cu mult mai complex și mai complicat decât el pare, de aia trebuie mereu să progresăm. Învăț singur, iar acum, de când am trupă, mă mai ajută și băieții că ei au destul de multă experiență”, a mai povestit Marius Stamatin.

Continuarea interviului o puteți citi aici.

Foto: Libertatea.ro

 

zvr
Cum ți s-a părut articolul?
zvr
Cum ți s-a părut articolul?