„Când stați cu prietenii la masă încercați să comunicați fără telefoane!” Care sunt recomandările psihologului

„Când stați cu prietenii la masă încercați să comunicați fără telefoane!” Care sunt recomandările psihologului

Folosirea îndelungată a rețelelor sociale poate duce la anumite probleme legate de comportament. Cum sa petrecem timpul corect și să evităm eventualele schimbări ne spune psihologul Angela Nicolaou.

 Prieteniile virtuale ne pun în pericol viața socială, dar nu le pot înlocui pe cele reale

Nu cred că ele vor putea fi înlocuite, deoarece noi avem nevoie de alţi stimuli, noi avem nevoie de o comunicare în care să fim auziţi.

Chiar dacă pe reţelele sociale există anumite grupuri de interese, acestea tot au tendinţa de a se întâlni şi în viaţa sociale, de a  aplica în practică anumite lucruri, de a primi un feedback de la membri.

Plăcerea de a face parte dintr-un grup este la nivel de percepţie, iar aceasta nu poate fi înlocuită aşa uşor.

Schimbările de comportament manifestate de persoanele dependente de internet

Dacă vorbim despre dependenţă, atunci acestea sunt persoanele care ase află non-stop pe internet, fiind implicate într-o relaţie reală stau cu telefonul în mână şi nu se uită la cel de alături. Atunci când toată ziua răspunde la mesaje, care la fiecare cinci minute intră să vadă dacă cineva i-a scris sau dacă a primit vreo apreciere. Ele sunt  persoane introverte şi dependente de manifestările, de aprecierea indirectă.

19576206_1542907549082119_1052720927_n

Dependenţa se manifestă prin apariţia unei frustrări când nu sunt conectaţi la site, apare o anxietate cand cineva nu ne-a pus like sau nu este în număr suficient. La fel, se poate manifesta atunci când trebuie să plece unde nu are wi-fi. Poate apărea agresivitatea, asta se manifestă în cele  mai multe cazuri la adolescenţi, părinţii cărora încearcă să le limiteze accesul şi timpul petrecut pe acestea.

Asta trebuie să ne alarmeze şi să avem grijă ca copiii să petreacă cât mai puţin pe internet, dar în primul rând noi să le dăm un exemplu şi să comunicăm direct cu ei.

 Recomandările pentru menţinerea unui echilibru între viaţa socială şi cea virtuală

Să deconecteze telefonul seara de la ora 20, în weekend deconectaţi-vă de la wi fi! Străduiţi-vă să nu intraţi pe site-urile de socializare, iar când plecaţi undeva nu vă conectaţi direct la reţeaua de internet, ci staţi fără el. Contează foarte mult voinţa noastră.

O deprindere ar fi ca atunci când staţi cu prietenii sau rudele la masă să daţi telefoanele la o parte şi să savuraţi plăcerea de a comunica direct cu oamenii.