Distribuie prietenilor:

Concursul „Sculptură pentru Parcul Meu” a luat sfârșit! A fost aleasă schița care va fi realizată pentru parcul Valea Trandafirilor (Foto)

Concursul „Sculptură pentru Parcul Meu” a luat sfârșit! A fost aleasă schița care va fi realizată pentru parcul Valea Trandafirilor (Foto)
Distribuie prietenilor:

Concursul “Sculptură pentru Parcul Meu”, desfășurat de proiectul Parcul Meu, în parteneriat cu platforma Design Cafe & Club, a luat sfârșit. Câștigătorii au fost desemnați în urma votului publicului, care s-a desfășurat până pe data de 15 mai, ora 12:00, și a votului juriului profesionist.

Concursul “Sculptură pentru Parcul Meu”, lansat pe data de 1 martie 2018, a luat sfârșit. Pe data de 15 mai 2018 au fost acordate ultimele note. În perioada 1-15 mai publicul a votat lucrarea preferată pe pagina proiectului Parcul Meu, iar în cadrul unui eveniment, desfășurat pe data de 15 mai 2018, juriul profesionist a acordat punctajul pentru lucrările prezente în concurs.

Componența juriului profesionist:

 1. Mihai Damian, sculptor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici;
 2. Ruslan Tihonciuc, sculptor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici;
 3. Marco Ballerini, arhitect, reprezentant al platformei Design Cafe & Club;
 4. Svetlana Otean, Asociația de gospodărire a spațiilor verzi;
 5. Vadim Brînzaniuc​, Primăria municipiului Chișinău.

Juriul profesionist a acordat note lucrărilor, în funcție de următoarele criterii de evaluare:

 • Relevanță pentru temă;
 • Originalitate;
 • Atractivitate;
 • Formă și estetică.

 Lucrările care au acumulat cele mai multe puncte sunt următoarele:

 1. Метафизика культурного кода, autor Serghei Balta – 72,05 puncte;

 

 

 1. Familia, autor Dumitru Vlasov – 58,72 puncte;

 

 1. Inspirație, autor Constantin Marcu – 57,6 puncte. 

Vadim Brînzaniuc:

Nu sunt specialist în sculptură sau arhitectură, motiv pentru care, înainte de a veni la acest eveniment, m-am consultat cu colegii de serviciu referitor la schițele de sculpturi analizate în cadrul acestui concurs. Au fost evidențiate lucrările „Familia” și „Метафизика культурного кода”, care reprezintă o valoare artistică, se încadrează în spațiu și denotă un mesaj clar. De asemenea, aș vrea să menționez și lucrarea „Copilul salvează natura”, care ține colivia în mână, un personaj tradițional, întâlnit chiar și în poveștile lui Spiridon Vangheli.

Mihai Damian:

Am oferit nota maximă lucrării „Метафизика культурного кода” pentru tot: formă modernă, bine gândită, originală ca și combinație de materiale. Lucrarea „Sculptură pentru Parcul Meu” mi-a plăcut, de asemenea, însă pentru realizarea acesteia ar fi necesari alți parametri dimensionali, o înălțime de cel puțin 3 metri. Lucrarea „Chemarea strămoșilor” este interesantă din punct de vedere simbolic – lupul dacic.

Ruslan Tihonciuc:

Am apreciat ideea lucrării „Метафизика культурного кода”, care îmbină elemente tradiționale, spune o istorie. La fel și schița „Scoica pietrificată”, care amintește de istoricul Republicii Moldova.

Marco Ballerini:

Este de apreciat lucrarea „Метафизика культурного кода” – o gândire dezvoltată în mai multe detalii. Lucrarea „Sculptură pentru Parcul Meu”aș vedea-o oportună în cazul în care ar fi dezvoltată în dimensiuni mult mai mari decât cele stabilite în cadrul actualului concurs.

Svetlana Otean:

De apreciat este lucrarea „Памятник Материнству и Матерям”, la fel ca și lucrarea „Chemarea strămoșilor” care are un mesaj istoric.

Autorii proiectelor vor fi premiați de către organizatorul concursului, proiectul Parcul Meu, inițiat de Ongan Tekstil, cu premii în valoare de 10.000 de lei, 5.000 de lei și 2.000 de lei pentru locurile I, II și III, respectiv. Premiile vor fi acordate în cadrul unei ceremonii de premiere ce se va desfășura pe data de 24 mai 2018. Mai multe detalii despre punctajul oferit de juriul profesionist și punctajul acumulat în urma votului publicului larg pe pagina de Facebook pot fi aflate din imaginile ce însoțesc acest text.

Concursul Sculptură pentru Parcul Meu are drept scop identificarea schițelor de sculpturi care s-ar putea regăsi în zona izvoarelor din parcul Valea Trandafirilor, după modernizarea acesteia.

Renovarea zonei izvoarelor reprezintă una dintre inițiativele organizatorului concursului.

În cadrul proiectului Parcul Meu, compania Ongan Tekstil și-a propus să renoveze și să modernizeze zona izvoarelor din parcul Valea Trandafirilor. Acțiunea ce urmează a fi desfășurată presupune instalarea filtrelor pentru a transforma apa ce curge din izvoare în apă potabilă. De asemenea, în cadrul aceleiași acțiuni urmează a fi modernizată și zona de odihnă aferentă zonei izvoarelor prin amenajarea teritoriului, renovarea, instalarea mobilierului urban și înfrumusețarea zonei cu obiecte de artă, inclusiv sculpturi schițele cărora urmează a fi identificate prin intermediul concursului “Sculptură pentru Parcul Meu”.

Proiectul Parcul Meu, inițiat de Ongan Tekstil, este un proiect social ce are drept scop renovarea, modernizarea și dezvoltarea mai multor zone din parcul Valea Trandafirilor. Prin intermediul acestuia se dorește crearea unei noi viziuni asupra odihnei în parcuri, implicarea societății în crearea și dezvoltarea frumosului, în păstrarea lui.

Ongan Tekstil JSC este o societate pe acțiuni fondată în Turcia în anul 2001. În anul 2011, compania a intrat pe piața Republicii Moldova, investind și gestionând proiecte investiționale în industria ușoară, agricultură, păstrarea și procesarea fructelor și legumelor și în construcții.  Până la finele anului 2017 Compania Ongan Tekstil a realizat în Republica Moldova investiții în valoare de peste 12 milioane de euro, asigurând peste 600 de locuri de muncă în mai multe regiuni ale țării.

Platforma Design Cafe&Club este o comunitate compusă dintr-un mecanism complex ce urmărește un ansamblu de activități curriculare din domeniul design-ului, arhitecturii, artei și industriilor creative. Aceasta cuprinde: platforma online, școala de design, revista, seminare tematice, training-uri, offline-uri, piața de design online, având drept obiectiv stabilirea relației între cadrul didactic și cel de afaceri. Prin intermediul platformei  ”Design Cafe&Club” ne-am propus să promovăm o politică de dezvoltare și susținere a unei culturi sociale a specialiștilor autohtoni din domeniu, dar și promovarea industriilor creative.

 

zvr
Cum ți s-a părut articolul?
zvr
Cum ți s-a părut articolul?