Cum îți protejezi creierul și corpul, conform specialiștilor de la Harvard. Exerciții la îndemâna ta (Foto)

Cum îți protejezi creierul și corpul, conform specialiștilor de la Harvard. Exerciții la îndemâna ta (Foto)

După numeroase cercetări, specialiştii Harvard au stabilit care sunt cele mai importante cinci sporturi pe care oamenii ar trebui să le facă periodic. Scăderea în greutate, tonifierea muşchilor, protejarea inimii şi a creierului şi întărirea oaselor sunt doar o parte din beneficiile acestora.

Dacă credeţi că participarea la un maraton este cea mai rapidă cale către un corp tonifiat, s-ar putea să vă înşelaţi. I-Min Lee, profesor la Şcoala Medicală Harvard, susţine că alergatul pe distanţe lungi poate fi dăunător pentru articulaţii şi sistemul digestiv. Specialistul recomandă alte cinci tipuri de antrenament care generează beneficii importante, printre care scăderea în greutate, tonifierea muşchilor, protejarea inimii şi a creierului şi întărirea oaselor, scrie The Independent.

Înotul

CYD.ro

„Poţi considera înotul antrenamentul perfect“, spune Lee. Pe lângă faptul că lucrează aproape fiecare muşchi din corp, poate creşte ritmul cardiac pentru a îmbunătăţi sănătatea inimii şi pentru a proteja creierul de declinul ce apare odată cu înaintarea în vârstă. Cercetătorul sugerează că ar putea ajuta şi în lupta împotriva depresiei, la îmbunătăţirea stării de spirit şi la reducerea stresului.

Tai chi

Tai chi este o artă marţială chineză care combină o serie de mişcări graţioase şi lente, un fel de meditaţie în mişcare. Exerciţiul se desfăşoară cu un grad ridicat de concentrare şi o atenţie specială acordată respiraţiei profunde. Practicanţii exersează în propriul ritm, tai chi fiind recomandat indiferent de vârstă sau de nivelul de pregătire fizică.

Antrenamentul cu greutăți

Antrenamentul de forţă presupune utilizarea greutăţii pentru a crea rezistenţă. Această greutate poate fi propriul dvs. corp, gantere, benzi elastice sau manşete pentru gleznă. Chris Jordan, care a inventat un antrenamentul zilnic de 7 minute devenit viral, este de părere că adulţii sănătoşi ar trebui să includă în rutina zilnică exerciţiile de rezistenţă. „Pentru a obţine rezultate, consecvenţa este esenţială“, a spus Jordan, care recomandă mersul la sală de trei-patru sau chiar de cinci ori pe săptămână.

Mersul pe jos

Ar putea suna banal, dar specialiştii consideră mersul pe jos un adevărat medicament. Numeroase studii sugerează că mersul pe jos timp de cel puţin 30 de minute pe zi, chiar şi într-un ritm moderat sau lent, are numeroase beneficii pentru creier şi corp. La persoanele de peste 60 de ani, mersul pe jos poate îmbunătăţi memoria. Mai mult, poate reduce semnificativ depresia.

Exerciţiile Kegel

Exerciţiile Kegel sunt importante atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, deoarece acestea ajută la întărirea unui grup de muşchi denumiţi pubo-coccigian (PC). Pe măsură ce îmbătrânim, aceşti muşchi – care includ uterul, vezica urinară, intestinul subţire şi rectul – pot începe să slăbească. Exerciţiul constă în strângerea muşchilor pe care îi folosiţi pentru a menţine urina. Se recomandă menţinerea contracţiei timp de două până la trei secunde, eliberarea şi repetarea exerciţiului de 10 ori. Pentru cele mai bune rezultate, faceţi-le de patru până la cinci ori pe zi.

Sursa