Dan Negru: „Îmi plac restaurantele moldovenești pentru că au mâncare bio, ceea ce nu mai găsești în marile restaurante europene”

Dan Negru: „Îmi plac restaurantele moldovenești pentru că au mâncare bio, ceea ce nu mai găsești în marile restaurante europene”

Avem atracții turistice în Chișinău? Avem și nu prea. Așa că l-am întrebat pe Dan Negru care sunt ingredientele turistice cu care putem transforma vizitele străinilor în Capitală în niște evenimente memorabile.

  1. Ce particularități ai remarcat între divertismentul TV din România și cel din Moldova?

Nu poți să vorbești de un divertisment tv într-o țară ca Moldova, unde piața de publicitate e inexistentă. Pe mine mă bucură și mă uimește în egală măsură că un format precum “Deal or not deal” (trad.: “Da sau Nu”) se face în Moldova. E complicat să faci televiziune în Moldova pentru că publicul e conectat la două țări, la televiziunea rusească și la televiziunea moldovenească. E o țară cu un public bilingv și e greu să-i găsești preferințele, nu există un reper local bine definit. 

  1. Care sunt primele 3 lucruri pe care le-ai recomanda cuiva care n-a mai fost în Moldova, pentru un city break la Chișinău?

Probabil răspunsul e clasic, cramele, cramele și iar cramele. Oricât aș încerca să caut altceva, nu prea găsesc. Mă gândesc acum care ar fi muzeele pe care să merite să le vizitezi sau centrele comerciale, sau piețele cu terase, vara. Sincer, trebuie să fii nebun să vii într-un city break la București. E un oraș în care n-aș veni niciodată într-un city break pentru că n-aș avea ce să văd. Chișinău e la fel. Nu sunt lucruri wow care să mă uimească, turismul e inexistent pentru că n-ai ce să oferi, exact ca în București.

  1. Care sunt cele mai importante criterii după care îți alegi o destinație de city break?

Să mă simt bine, să văd altceva, altfel de oameni, altfel de magazine, altfel de locuri. City Break-ul nu presupune zboruri lungi, dar poți să găsești altceva și la două ore distanță de București. Între București și Londra sau între București și Paris sunt două ore de zbor și 100 de ani de diferență. Diferența se menține și între Chișinău și Londra sau Paris. 

  1. Ce preparate culinare/vinuri te-au cucerit în Moldova?

Sunt un mare gurmand chiar dacă nu se vede. Îmi plac restaurantele moldovenești pentru că multe au mâncare bio, ceea ce nu mai găsești în marile restaurante europene decât la prețuri foarte mari. În Moldova, în lipsa unor norme europene care nu sunt întotdeauna în favoarea consumatorului, restaurantele încă-și pot achiziționa materia primă din curțile localnicilor. Și, mai ales, poți să mai vezi o fată elegantă și frumoasă, ceea ce în Londra, de exemplu, e imposibil. 

  1. Ai vreun restaurant preferat în Chișinău? Dacă da, prin ce ți-a atras atenția?

unnamed (2)Nu am o preferință anume, dar le-am bătut pe toate, le cunosc bine. Cunosc chiar și bucătarii din unele restaurante. Mi-au atras atenția rețetele rusești pe care le găsești greu în România. Îmi place de exemplu kvasul, băutură pe care în România n-o găsești niciunde.

  1. Care este cea mai plăcută amintire a ta dintr-o călătorie în Moldova?

Am multe amintiri frumoase. Îmi plac mănăstirile din Moldova, îmi place Căpriana. Amintirile mele sunt legate și de formatele de televiziune pe care le-am făcut în Chișinău , cu audiențe fabuloase. Și mai ales cele mai frunoase amintiri sunt legate de oameni care sunt extraordinari. Modovenii nu sunt încă pervertiți de duritatea capitalismului mondial, încă și-au păstrat omenia, respectul pentru om. Familia, cumetriile, sunt la mare preț în Moldova și ăsta e cel mai de seamă capital pe care Moldova încă-l are – bunătatea omului.

  1. Ce particularități culturale ai remarcat în călătoriile tale în Moldova?

Faptul că e o zonă formată din oameni bilingvi, ăsta e cel mai important aspect care te lovește în Moldova. Și faptul că dacă întrebi ce limbă se vorbește cel mai mult , vei primi răspunsuri diferite, unii moldovenească, alții rusă, alții română. Incertitudinea asta e o particularitate a zonei.

  1. Ce artiști moldoveni asculți?

Îmi plac Nicolae Botgros, Gândul Mâței, Vali Boghean și mulți alții. Am enumerat trei pe care-i ascult și acasă, în București și cu care am avut bucuria să lucrez și în showuri de televiziune. Moldovenii sunt mult mai “artiști” decât cei de dincoace de Prut, au simțul muzicii mult mai avansat. Dovadă stă faptul că moldovenii au avut hituri mondiale, de la Ozone la Carla’s Dreams.

Autor: Andrei Rizescu