De ce ne place Kazuo Ishiguro? Citește aceste 4 romane și te vei îndrăgosti de stilul lui (Foto)

De ce ne place Kazuo Ishiguro? Citește aceste 4 romane și te vei îndrăgosti de stilul lui (Foto)

Kazuo Ishiguro, scriitorul britanic, de origine japoneză a primit în acest an Premiul Nobil pentru Literatură, confirmând încă o dată statutul „romanelor sale de o mare forță emoțională”. Dacă nu ai reușit încă să citești vreun roman scris de autor, noi îți facem câteva recomandări.

Pe când eram orfani

Cartea urmăreşte destinul a trei orfani: Christopher Banks, Sarah Hemmings, de care acesta se îndrăgosteşte, şi Jennifer, fetiţa pe care o adoptă. Cele două figuri feminine au în spate o istorie banală, oricît de tragic ar fi faptul de a rămîne orfan. În schimb, în cazul lui Christopher Banks este vorba despre dispariţia misterioasă a părinţilor lui în Shanghai în anii Primului Război Mondial. Cei doi sînt presupuse victime ale traficanţilor de opiu. Căutarea şi găsirea lor reprezintă momentul care ar trebui, teoretic, să încununeze cariera sa de detectiv. Jurnal, confesiune, autoanaliză, Pe cînd eram orfani este, dincolo de infiltraţiile ironice abundente, un emoţionant roman despre dragoste şi prietenie.

Cartea poate fi comandată Aici.

Să nu mă părăsești

Tragic, emoționant, tensionat și cu un final surprinzător, Să nu mă părăsești este unul dintre cele mai bune romane al lui Ishiguro, nominalizat la Booker Prize, National Book Critic Circle Award și Arthur C. Clarke Award și inclus pe lista celor mai bune cărți ale anului în The New York Times, Publishers Weekly și în numeroase alte reviste prestigioase.

Cartea o poți procura de Aici!

Rămășițele zilei

Rămășițele zilei este povestea lui Stevens, un majordom englez pentru care loialitatea față de Lordul Darlington și sarcinile sale în casa acestuia sunt singurele lucruri care contează. Nici măcar ororile celui De-al Război Mondial și pierderea ființei iubite nu îl tulbură pe Stevens, care ajunge, peste ani, privind în urmă, își dă seama de tot ce a pierdut. Ecranizarea romanului, lansată în 1993, cu Anthony Hopkins și Emma Thompson în rolurile principale, a obținut opt nominalizări la Oscaruri (inclusiv la categoriile Cel mai bun film și Cel mai bun scenariu).

Un artist al lumii trecătoare

În anul 1986, romanul a fost distins cu prestigiosul premiu Whitbread și a fost nominalizat la Booker Prize.

Aflat la vârsta senectuții, pictorul și profesorul de artă Masuji Ono pornește într-o odisee de recuperare a biografiei personale, silit de schimbările radicale dintr-o Japonie abia ieșită din ruinele celui de-al Doilea Război Mondial, care încearcă să-și exorcizeze trecutul militarist și să-și construiască un altfel de viitor. Rând pe rând pictor manufacturier, artist al lumii trecătoare, al figurilor melancolice de gheise, apoi maestru influent și artist militant integrat propagandei expansioniste, Masuji Ono se vede acum căzut în dizgrație, respins de generația postbelică, dornică să rupă cu trecutul indezirabil.

Cartea o poți comanda Aici!