Dorina Vasilache: „Perioada sărbătorilor a devenit o sursă a depresiei prin maniera sa demonstrativă” (Interviu)

Dorina Vasilache: „Perioada sărbătorilor a devenit o sursă a depresiei prin maniera sa demonstrativă” (Interviu)

Depresia nu ocolește pe nimeni, însă în perioada sărbătorilor tot mai multe persoane devin depresive. Singurătatea, imaginile idealizate din lumea virtuală, dar și nemulțumirea de viața personală acutizează tot mai mult stările de depresie. Psihologul Dorina Vasilache ne spune care sunt factorii ce determină această tulburare și cum putem ajuta o persoană aflată în pragul depresiei. 

De ce în perioada sărbătorilor tot mai multe persoane suferă de depresie?

În ajunul sărbătorilor de iarnă unii oameni trăiesc intens fiecare zi. Iar persoanele cu sensibilitate psihică, în mod special cele singuratice, resimt sentimente intense de izolare. Perioada sărbătorilor a devenit o sursă a depresiei prin maniera sa demonstrativă, prin spoturile publicitare în care familiile sunt reîtregite, cuplurile abundă în afecțiune și peste tot artificial este creată atmosferă de basm. Trăim în secolul când rețelele de socializare abundă în imagini idealizate, iar așa cum majoritate oamenilor sunt influențați de aparențe, anume în aceste perioade și crește numărul persoanelor depresive.

   Care sunt factorii care determină starea despresivă?

Tulburarea depresivă este rezultatul interacțiunii factorilor biologici, psihosociali și nu numai. Nu este vorba de un singur factor care să declanșeze depresia. Evenimentele care au loc în viața oamenilor sunt percepute diferit, valența lor are efecte diferite asupra stării emoționale a fiecărei persoane.  Mai putem enumera și crearea anumitor standarte de viață, aici fac referire la oamenii care au tendința ca viața lor să fie ideală, asemeni unor scenarii din cărți, de regulă aceste aceste persoane în caz de eșecuri, cel mai des devin victime ale depresiei. O imagine de sine negativă, la fel poate condamna la depresie, atunci când oamenii se concentrează doar la neajunsurile lor, exagerându-le prin reducerea importanței pentru trăsăturile pozitive de care dispun.

   Cine sunt persoanele vulnerabile și predispuse spre a deveni depresive?

În primul rând cele care au această predispoziție din punct de vedere ereditar. Însă o persoană vulnerabilă ereditar poate să nu dezvolte niciodată depresie, dacă are suportul celor apropiați. Cele mai predispuse sunt persoanele lipsite de afecțiune și cele care sunt lăsate în singurătate, Deoarece există persoane singure dar și persoane care fiind în relație cu cineva, având o familie, oricum se simt singure. Iată de ce termenul de singurătate definește starea în care tu te simți singur și neajutorat.

 În calitate de psiholog, ce recomandări aveți pentru cei care simt că se confruntă cu asemenea stări?

Recomandările încep de la crearea unui stil de viață, care să aibă accentele pe sănătatea emoțională. Așa cum oamenii obișnuiesc să meargă la medic atunci când resimt dureri de ordin fizic, să procedeze la fel și în cazul durerilor de ordin emoțional, pentru a se depista rădăcina disconfortului ce poate duce la apariția depresiei. Depresia nu alege în funcție de persoane cu statut social înalt sau inferior, bărbați sau femei. Iată de ce este important să manifestați prudență când simțiți că ceva nu este în regulă.

 Dar pentru cei care au în preajmă o persoană ce suferă de depresie? Cum îi putem ajuta?

Pentru cei care au în preajmă persoane care suferă deja de depresie, important este să le fiți alături, să le ascultați, afecțiunea este sursa care îi ajută să depășească. Să îi convingeți că ele nu vor fi considerate persoane slabe dacă vor apela la un psiholog după ajutor.

 

Sursa foto: Dorina Vasilache/Facebook