Dumitru Coșleț, somelier: „Aveți încredere în profesioniști și nu vă temeți să experimentați” (#CelMaiBunVin)

Dumitru Coșleț, somelier: „Aveți încredere în profesioniști și nu vă temeți să experimentați” (#CelMaiBunVin)

“O sticlă de vin conţine mai multă filozofie în ea decât orice alta carte din lume”. Oare așa o fi? Sau cât de important este să cunoaștem un vin bun și să îl putem găsi pe rafturile de alimentara de la colț sau, într-un caz mai fericit, la o vinotecă? Cum gusturile nu se discută, dar pot fi îmbunătățite, Dumitru Coșleț- somelier cu acte în regulă, te  ajută cu câteva sfaturi. Savurează!

În viață nu există alegeri bune sau rele. Alegerea e ezitarea, înainte de a lua o decizie. Și asta mai mult sau mai puțin, trezește teama de a lua o decizie. De aceea, când este  vorba de vin, consultați specialistul. Have no fear – the somm is here.
Deseori, când suntem răciți mergem la magazin și luăm lamîie, ceai de mușețel, miere… Cât de eficient e asta?… așa e și cu vinul. Putem să mergem să achiziționăm vinuri de la magazin specializat. Sau din “piață”.
La moment avem câteva locuri unde poți achiziționa vinuri:
– Puncte specializate: wineshop ( globalizarea…), magazine online, wine bar, vinotecă.
– Alimentară. Duty free.
Recomandarea mea e să mergi la punctele de acordare a primului ajutor vinicol (dacă ai noroc -nu ultimul).
Plusuri: ești ghidat de un profesionist. Vinul se păstrează calitativ. Alegere mare.  Eventual mai guști un vin. Uneori prețuri suculente. Îți dau altul dacă ai prins unul defect.
Minus: daca ești antisocial, nu o să-ți placă. Dar, oricum, nu poate să îți placă totul.
Alimentara este o opțiune pentru cei care știu ce vor și se grăbesc (graba strică treaba, și vinul, de altfel).
Pro: e aproape. Uneori importă ceva ce nu găsești nicăieri. Puncte de fidelitate.
Contra: deseori vinul stă pe raft în condiții nefavorabile. Ești pe cont propriu. Și returnarea sticlei defecte e cam problematică.
Alegerea vinului într-un restaurant, cu ajutorul unui sommelier, poate fi dificilă. Alegerea unui vin în ” alimentară” se poate transforma într-un calvar. Eu abia aștept să merg prima dată în Kaufland și să mă pierd printre rafturile cu vin.
Deci: aveți încredere în profesioniști, nu vă temeți să experimentați: mai mulți retail-eri importă niște bijuterii de vin la foarte bun rcp (raport calitate/ preț ).

Iar eu vă urez numai vinuri bune și nu uitați: fugit irreparabile vinus (vinul bun curge numai într-o direcție). Noroc, Moldova!