E studentă la medicină și creează tricouri pictate superb. Dana Rotaru: „Tricourile mele exprimă dragostea față de biologie”

E studentă la medicină și creează tricouri pictate superb. Dana Rotaru: „Tricourile mele exprimă dragostea față de biologie”

O cheamă Dana Rotaru, este studentă în anul I la medicină și oferă lumii lucruri neobișnuite, tricouri pictate, inspirate chiar din ceea ce studiază. Deși pictează de la vârsta de 10 ani, abia acum doi ani a început să picteze și tricouri. Cum reușește să îmbine arta cu exactitatea pe care o cere medicina, dar și alte detalii legate de ceea ce face Dana dincolo de facultate, afli în interviul ce urmează.

De unde a venit ideea de a picta tricouri? Îți mai aduci aminte de primul tricou pictat?

Ideea de a picta pe tricouri a apărut în mare parte din plictiseală, într-o vacanță de vară, încă pe când eram la liceu. Primul tricou a fost o încercare, era un tricou vechi de-al meu pe care am pictat o pasăre decorativă formată din elemente foarte mici.IMG_20170201_100841

Există vreun laitmotiv în creațiile pe care le faci?

Toate ideile mele referitor la tricouri sunt inspirate din biologie. Astfel, putem considera că această știință a devenit un motiv de bază de la care pornește orice desen.

Pagina de facebook se numește Ceruleum, de ce anume această denumire și ce semnifică ea?

La început pagina mea nu avea denumire, pentru că în viziunea mea o denumire potrivită ar fi fost una un pic mai misterioasă decât „tricouri pictate”, iar pentru a crea ceva misterios e nevoie de timp. Fiecare culoare are foarte multe nuanțe și fiecare din aceste nuanțe au denumirea loIMG_20170422_215935r. Aceste denumiri provin fie de la pietre prețioase, fie de la flori sau alte lucruri colorate din natură. Eu am cautat o astfel de listă a denumirilor de nuanțe pe internet și am ales CERULEUM, care este o nuanță de albastru ce vine de la culoarea cerului senin. Cuvântul își are originea în limba latină „caeruleus” și înseamnă „albastru”. În același timp, știm că cerul este în continuă schimbare, iar atunci când îl pictezi poți să folosești toate culorile existente, depinde de ceea ce vrei să transmiți. Astfel, Ceruleum a devenit o denumire simplă, sugestivă și în același timp misterioasă.

Ești studentă la medicină și după cum cunosc toți, un adevăr general-valabil e că studenții la medicină au foarte mult de învățat, tu cum reușești să le îmbini pe ambele?

Aici trebuie menționat faptul că cel mai dificil și probabil unicul lucru dificil pentru un student la medicină este volumul mare de informație și nu neapărat calitatea acesteia. Noi, în anul I învățăm anatomia și structura corpului, inclusiv la nivel molecular și celular, mai puțin procese sau mecanisme. Respectiv, n-ar fi firesc să spunem că este greu, ci doar că este foarte multă informație pe care trebuie să o trecem într-o perioadă scurtă de timp. Plus la asta, un medic bun nu învață doar din cărți. Ceea ce ține de comunicare, de capacitatea de a oferi ajutor, de capacitatea de a impune respect și de a inspira încredere sunt lucruri pe care le obținem în timp, fiind în permanent contact cu societatea. Iată de ce, ar fi o imensă greșeală ca fiind studenți la medicină să ne izolăm de cei din jur, să renunțăm la ceea ce ne definește ca oameni în primul rând și să ne dedicăm în totalitate studiului. Atunci când conștientizăm acest lucru, reușim să le facem pe toate. IMG_20170201_100841 

Prin ce sunt diferite tricourile tale?

Tricourile mele sunt diferite de altele pentru că exprimă mai mult sau mai puțin dragostea față de biologie și față de tot ce este considerat viu și format din AND. De asemenea, acestea sunt diferite prin oamenii pentru care sunt făcute, care de obicei sunt speciali și știu să impresioneze prin felul lor de a fi. IMG_20170201_083025

Și pe final, de ce ar trebui lumea să comande de la tine tricouri?

Eu aș comanda un tricou Ceruleum în calitate de cadou, deoarece consider că cel mai frumos, spectaculos și impresionant cadou este un obiect unic în univers, unul creat în exclusivitate pentru cineva anume, un lucru care are menirea de a transmite un mesaj. De altfel, prin asta și sunt speciale cadourile – prin faptul că transmit mesaje unice, disponibile doar pentru „transmițători și receptori”, iar pictura este o metodă perfectă de codificare în acest caz. 

IMG_20161105_113342

Menționăm că Dana pictează tricouri și la comandă, iar despre preț se înțelege cu fiecare cumpărător. IMG_20160522_164516

Sursa foto: Dana Rotaru
Autor: Daniel-Darius Sadovei