Distribuie prietenilor:

Forumul economic al AOAM, evenimentul anului din domeniu

Forumul economic al AOAM, evenimentul anului din domeniu

La evenimentu economic al anului au fost prezenți sute de oameni de afaceri din țară și investitori din regiune, analiști de talie internațională.

Distribuie prietenilor:

Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM) a găzduit astăzi, la Chișinău, Forumul economic “Republica Moldova în noul context regional”, cu participarea președintelui fondator Vlad Plahotniuc, a prim-ministrului Pavel Filip, vicepremierului și ministrului Economiei Octavian Calmîc și a fostului președinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

10741

Lor li s-au alăturat sute de oameni de afaceri din țară și investitori din regiune, analiști de talie internațională, printre care cunoscutul Vladislav Zhukovskiy, analist economic din Rusia, și  Igor Barat, fost responsabil în cadrul Guvernului Slovaciei pentru introducerea monedei euro, dar și parteneri internaționali și economici ai Republicii Moldova, printre care șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola.

10733

Dezbaterile, care au durat preț de câteva ore, au pornit de la provocările economice actuale și au punctat măsurile necesare pentru depășirea acestora, consolidarea economiei și creșterea nivelului de trai, precum și pentru dezvoltarea unei colaborări eficiente între stat și oamenii de afaceri.

În discursul său, președintele fondator al AOAM, Vlad Plahotniuc, a apreciat că, în ciuda provocărilor economice actuale, Republica Moldova are acum o majoritate politică stabilă și un Guvern capabil să abordeze tranșant problemele care există în țară,  “printr-un efort care va continua nu săptămâni sau luni, ci ani de zile”. “În acest moment, preocuparea și determinarea mea personală, dar și a majorității de guvernare, este consolidarea statului de drept. Scopul nostru comun este ca principiul respectării legii și dreptății sociale să devină caracteristica principală a guvernării și a țării. (…) Viitorul este în mâinile noastre, ale oamenilor care trăim în Republica Moldova”, a declarat Vlad Plahotniuc.

10736

La rândul său, Jose Manuel Barroso și-a exprimat susținerea pentru Republica Moldova. El a amintit faptul că, în ultimul său an de mandat ca președinte al Comisiei Europene, Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. “Eu cred în continuare în viitorul european și democratic al Republicii Moldova. Această țară poate performa, poate crește economic, prin reforme care nu sunt doar necesare, dar care vor consolida încrederea oamenilor din Moldova în țara lor. Aceste reforme trebuie susținute și implementate. Și întotdeauna se începe prin consolidarea statului de drept”, a declarat Jose Manuel Barroso.

Despre determinarea, dar și despre stadiul realizării măsurilor de modernizare a țării, a vorbit, la rândul său, premierul Pavel Filip. Șeful Guvernului le-a făcut o propunere oamenilor de afaceri prezenți la Forumul AOAM:  “Vă propun să transformăm un cerc vicios al relației politică-business într-unul virtuos. Guvernul are un plan de țară și îl va implementa, în colaborare cu mediul de afaceri. Să dezvoltăm Moldova vrem să nu fie doar un slogan, vrem să devină o realitate”.

10734

În continuarea dezbaterilor, oamenii din afaceri și investitorii din Republica Moldova au împărtășit experiențele lor personale și au apreciat schimbarea de abordare cu care vine noua guvernare. Iar analiștii străini au propus soluții care au funcționat în țările lor. “Slovacia era una dintre cei mai săraci aplicanţi la aderarea la Uniunea Europeană. A fost şi o situaţie politică complicată. Am putut aplica abia când am îndeplinit toate condiţiile. Și Moldova este pe calea de integrare europeană, iar problemele de acum vor fi mai uşor de rezolvat”, a spus Igor Barat.

La finalul dezbaterilor, participanții la Forumul economic AOAM au putut participa la un master-class susținut de către economistul independent Vladislav Zhukovsky.

zvr
Cum ți s-a părut articolul?
zvr
Cum ți s-a părut articolul?