Interviu cu Ana Lupașcu, designer de interior: „Îndemn să se bazeze pe originalitate, comoditate și materiale fine” (Foto)

Interviu cu Ana Lupașcu, designer de interior: „Îndemn să se bazeze pe originalitate, comoditate și materiale fine” (Foto)

Un designer de interior este asociat, deseori, cu  o persoană care aranjează după bunul plac mobila și alte detalii într-o casă, dar, mai mult de atât, un designer de interior este cel care îți face spațiul funcțional și comod, ținând cont de detaliile tehnice și estetice.
Ana Lupașcu este un designer din Chișinău, care a reușit deja să studieze și să obțină succes în acest domeniu. Am discutat cu ea despre ce înseamnă design-ul de interior pentru moldoveni, ideile pe care vrea să le implimenteze, dar și despre lucrările pe care le-a realizat și îi oferă  satisfacție profesională. 

Cât de preocupați sunt moldovenii de designul de interior?

În comparație cu perioada în care am început să activez, acum sunt mult mai multe persoane care se adresează la serviciile noastre, sunt situații când apeleaza la noi pentru a proiecta spații mici sau doar unele încăperi ale locuinței, având nevoie de ajutor ca să izoleze spațiul, pentru a fi cât mai practic, comod și original. Însa, totuși, cel mai des apeleaza pentru proiectarea întregii locuințe și acceptă ideile noastre de la început până la sfârșit. Aici vorbim despre concept, soluții, alegerea materialelor de finisare, piese de mobilier etc.

Cât de deschiși sunt clienții pentru a accepta ideile tale?

Noi luăm în considerație preferintele lor, sunt persoane care știu bine ce vor să aibă în propria locuință. Dar sunt si persoane care au încredere în noi și acceptă ideile noastre și provocările. Lucrăm mai mult cu spații rezidențiale, însă avem în portofoliu și spații publice.

Ce provocări are un designer de interior pe o piață încă slab dezvoltată?

Cred că nouă ne este cel mai greu să ne încadrăm într-un buget mic, atunci nouă ni se taie un pic din aripi și ne este greu să dăm frâu liber creativității noastre. Noi suntem pasionați de mobila masivă, idei mai îndrăznețe, care totodata sunt mai costisitoare.

Care este proiectul de care ești mândră?

Cineva îmi spunea: Mă mândresc cu ultimul meu proiect, pentru că ultimul e întotdeauna cel mai bun. Nu am proiecte preferate, toate-s originale în felul lor.

Elementele de bază când este vorba de un arajament de interior cu gust?

Trebuie să ținem cont de funcționalitatea spațiului și ergonomia lui, totodata nu trebuie să uităm de estetică și armonie. Niciun element nu poate funcționa de sine stătător, de aceea trebuie să se țină cont spațiul de depozitare necesar, zona de odihna, zona de zi/de noapte etc.

Care sunt greșelile frecvente legate de amenajările de interior?

După mine, o greșeală foarte mare e atunci când oamenii încearcă să-și încarce spațiul cu prea multe lucruri, prea mult decor și cel mai rau e atunci cind lucrurile nici nu se combină între ele. Trebuie să creăm aspectul de aerisire a spatiului, cu puține lucruri dar alese si aranjate armonios.

Recomandări
Să nu vă fie frica să încercați lucruri noi, culori noi, idei noi. Îndemn să se bazeze mai mult pe simplitate, originalitate, pe alegerea materialelor cât mai fine.
Pentru a urmări proiectele Anei Lupașcu accesați pagina de Facebook Ana Lupașcu Design

Sursa foto: Arhiva personală Ana Lupașcu