Interviu cu GUZ: ,,În ziua de azi poți să faci artist din oricine” (Foto)

Interviu cu GUZ: ,,În ziua de azi poți să faci artist din oricine” (Foto)

,,Când eram mic credeam că totul mă inspiră, dar nu inspirația contează atât de mult, nu  este ea  punctul cheie,  ci  interesul pentru a capta ceva, dorința care îți trezește o emoție în tine,  pentru ca să pot să scriu, să compun’’.

Pe 15 septembrie ai lansat primul album, care  se numește ,,Colecționez Suflete’’. Care este ideea acestei denumiri?
Însăși ideea de a colecționa suflete este de a colecționa momente fericite, momente care îți prelungesc viața. Un moment în care noi privim fotografiile și ne amintim de trecut. Această denumire o poartă piesa și ea se referă la felul în care  captăm imaginile de azi, ca pe viitor să le vadă urmașii noștri. Ramele ei sunt sufletele.

Știu că ai colaborat cu trupa ,,La Familia’’ din care facea parte Puya și Sișu. Mai colaborezi cu ei? Țineți legătura?
Am făcut cu ei 2 piese și cred că pe viitor e posibil să mai colaborăm, deoarece ținem legătura. Cu cineva nou nu pot să zic, sunt în căutare.

 Cum crezi, care sunt tendințele noi apărute în sfera muzicii? Ce e în vogă acum?
Stilurile noi care apar sunt o deviere de la stilurile care erau și totul merge treptat, nu e o schimbare bruscă. Nu a apărut un stil nou, ele doar se numesc altfel. Rapul și Trapul fac parte practic din aceeași cultură, doar că pulsează cu totul altfel. Muzica se dezvoltă tot mai departe, ca să apară un stil nou trebuie să apară, în primul rând, o nouă cultură.

 Care este prima ta sursă de inspirație pentru a compune o piesă nouă?
Când eram mic credeam că totul mă inspiră, dar nu e  așa. Nu inspirația contează atât cât interesul pentru a capta. Dorința pentru a observa emoția  cred că este punctul cheie. Trebuie să mă revolte cineva, să mă îndrume în direcția aia, ca să pot să scriu.

  Ai un exemplu pe care îl urmezi în carieră?
E o chestie pe care mi-aș dori-o, dar nu o mai am din păcate. Ultimii idoli din copilărie au fost The Prodigy, apoi hip-hopul când am intrat pe val. Pentru mine idol e acel care mă motivează să fac ceva. Pot să urmaresc unul după felul cum se îmbracă, altul după ideologie. E complicat acum pentru mine să am un idol, iubesc să colecționez energie de la fiecare.

Cum crezi,cine ar putea deveni astăzi un interpret?
Ca să cânți trebuie să ai anumite calități. În zilele noastre este un flux de culori în muzică și poți să alegi orice modalitate, în ziua de azi poți să faci artist din oricine. În primul rând trebuie să faci o persoană cunoscută, un model cu scopuri și interes. Un artist se naște în primul rând din complexuri, din dorința de a se manifesta. O operă de artă trebuie să-i placă omului prost, intelectualului, copilului și altora. Sunt unii care cântă frumos și sunt ca roboții, dar sunt unii care nu pot, dar îți dau așa un feeling!

Care a fost unul dintre cele mai inedite proiecte ale tale?
Nu am, dar am proiecte la care țin foarte mult. Cele mai bune proiecte sunt cele la care lucrez acum, care nu sunt încă realizate. Pentru a crea un proiect ,o idee pe care vreau s-o împărtăși trebuie timp, de aceea cel mai bun proiect va fi cel nou, care va apărea.

Care este cel mai important element pe care ar trebui să conțină o piesă?
Când eu eman o emoție, tu trebuie să o poți simți. O lucrare când o scrii trebuie în primul rând să nu minți, ea trebuie să fie sinceră. Când o interpretezi, omul trebuie să simtă de parcă ar fi el acolo.

Ce defecte ai? Ce defecte te deranjează la oameni? Ce ai dori să schimbi?
Defecte eu cred că am, atât fizice cât și spirituale și până la urmă ele spun ceva, de la sine ele nu au apărut. Lumea asta e stranie, ea mereu a umblat să caute adevărul, cum e mai corect să faci ceva și ajungem la o vârstă când gata se pare că deja totul cunoaștem, știm totul. Apoi se naște un copil și tu ești cel care îi zice unde e bine și unde nu. Eu aș schimba asta, dar e imposibil, ar fi un experiment de sute de ani.

Ai niște lucruri care te enervează tot timpul? Ce urăști cel mai mult?

Mă enervează să lucrez pentru cineva, mă enervează că există lege , că așa e corect și nu altfel, când există hotarele acestea. Îmi mănâncă timpul legile societății, dar în o mare parte sunt de acord că dacă nu vor exista ele – nu poți avea grijă de turmă, nu o poți controla. Din școală la toți ne-au băgat aceste legi și trăim cu ele. Omul are nevoie de sine însuși, dar nu să trăiască în turmă.

Ce planuri ai pe viitor ?
Pe lângă acest album,  pregătim videoclipuri. Lucrez la Republic Music Group din România, în frunte cu Max Kissaru. Vreau mult să mă mut în România , îmi place totul acolo. Eu cred că în București o să pot  face muzică și în timpul liber să evadez în munți. Aici, în Moldova cu Alex Calancea pregătim un proiect pe 17 noiembrie la Teatrul Național Eugene Ionesco, va fi muzică haiducească, folclorică. În fiecare zi suntem în pregătiri.

Mulțumesc pentru interviu! Succes în continuare!

Interviu realizat de Xenia Moon, stagiară

Detalii despre concertul susținut de GUZ și Alex Calancea găsiți AICI.

Sursa foto: Arhiva personală/GUZ