Interviu cu Victoria Ursu, nutriționistă: „Suntem ceea ce mâncăm în mod repetat” (Foto)

Interviu cu Victoria Ursu, nutriționistă: „Suntem ceea ce mâncăm în mod repetat” (Foto)

Trăim pentru a mânca sau mâncăm pentru a trăi? Aceasta este întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem când alegem produsele din farfurie. Nutriționista Victoria Ursu îți spune cât de importantă este o alimentație sănătoasă, la ce trebuie să atragem atenția pe etichetele produselor, dar și care sunt motivele pricipale pentru care moldovenii apelează la un nutriționist. 

  • Cu toții ne străduim să ne impunem un anumit standart al formelor, felului cum arătăm. Ce părere aveți despre dietele pentru slăbire? Le recomandați?

Nu am recomandat vreodată curele de slăbit, nici chiar celei mai disperate mirese cu 2 săptămâni înainte de nuntă. Mi se par metode periculoase de slăbit pe care nu le încurajez. Deși dau efecte imediate, pe termen lung sunt adevărate biciuri pentru metabolism.

Acest standard impus al formelor vine din stereotipuri create, irelevante de cele mai multe ori, cel mai potrivit indicator fiind totuși felul cum ne simțim. O femeie ar trebui pur și simplu să se simtă confortabil în corpul ei și bineînțeles să fie sănătoasă, plină de energie și nu în ultimul rând, binedispusă.

  • Când mergem în supermarket să cumpărăm produse la ce trebuie să atragem atenția pe etichetă?

La simplitatea și ”acuratețea” ingredientelor, termenul de valabilitate, nr. de ingrediente într-un produs.

  • Despre educația alimentară la copii. Mai este valabilă sintagma: Mâncăm tot din farfurie ca să creștem mari?

Nu și nici n-a fost.

Copilul până la 3 ani mănâncă cantitatea necesară, părinții având grijă de calitatea alimentelor și formarea corectă a piramidei sale nutriționale. Imediat după aceasta, dacă a primit educația alimentară echilibrată, copilul va mânca în funcție de necesitățile corpului.

  • Cum îi putem învăța pe copii să mănânce sănătos?

Prin propriul exemplu, prin răbdare, explicații și argumente de ce ”nu” și de ce ”da”, prin cunoașterea ingredientelor pure, autentice, necesare. Alimentele sunt exclusiv hrană, nu sunt plăceri, recompense, nici instrument de manipulare sau surse de gunoi în organism.

Pentru asta, părinții vor avea însăși nevoie de educație alimentară. Din fericire totul se învață.

  • Din experiența dumneavoastră în calitate de nutriționist, în ce măsură apelează moldovenii la un specialist atunci când vor să devină adepții unei diete echilibrate?

Moldovenii apelează în mare parte pentru a rezolva problema greutății corporale (slăbitul sau frica de a nu se îngrășa), totuși în ultima vreme, pragul îmi pășesc moldoveni ce înțeleg valoarea serviciilor mele. ”Suntem ceea ce mâncăm în mod repetat”, iar clienții mei vor să afle cum să-și cultive o conduită alimentară, astfel încât viața să le fie de calitate.

Pentru a sta departe de  medicamente, suferință, boli și durere, caută un nutriționist. Ai putea descoperi sursa sănătății și echilibrului.

  • Care sunt obiceiurile alimentare greșite întâlnite la mesele moldovenilor?

Mi-e greu să mă pronunț, or nu cunosc obiceiurile tuturor moldovenilor. Însă din ceea ce mi se întâmplă să văd, moldovenii combină greșit alimentele, destul de des sunt pe extreme mâncând prea multe sau lipsindu-se de mâncare, se neglijează pe sine atunci când e nevoie să se hrănească, suferă de tulburări alimentare fără să conștientizeze asta, mănâncă doar de dragul plăcerii, găsesc scuze pentru a mânca lucruri ce vădit îi îmbolnăvesc, pun prioritate pe lucruri materiale decât calitatea alimentelor consumate, nu cunosc măsura.

Cum arată un meniu din punct de vedere valoric și nutritiv pentru o zi? 
Un meniu nutritiv pentru o zi conține 3 mese principale obligatoriu (dejun, prânz, cină) plus 1-2 gustări la discreția fiecăruia, astfel încât să nu se resimtă foamea sau lăcomia la mesele de bază. Proteinele, lipidele și glucidele să nu lipsească și toate în proporții corespunzătoare vârstei, înălțimii, greutății, efortului depus și stării de sănătate.

Ideal este ca fiecare om să-și creeze alături de un nutriționist, dieta sa personalizată și a face din asta stil de viață.

Sursa foto: Arhiva personală, Victoria Ursu