Irina Stavilă: „Arborele Genealogic” este un mijloc de educare a generației tinere

Irina Stavilă: „Arborele Genealogic” este un mijloc de educare a generației tinere

„Arborele Genealogic” pentru o familie este un mijloc de educare a generației tinere, inclusiv prin faptul că trebuie să își cunoască și să-și cinstească predecesorii.

Pentru fiecare persoană are semnificații diferite. Avem dinastii de muzicieni – arborele cărora arată că 100 de ani în urmă strămoșii lor erau la fel de talentați.  Alții se mândresc că strămoșii lor au fost longevivi.

Pentru Irina Stavilă, un Arbore Genealogic este și o măiestrie pe care a moștenit-o de la tatăl ei.

Evenimente.md: Câte generații pot fi incluse într-un arbore?

Irina Stăvilă: Numărul generațiilor depinde de vârsta la care se nășteau copii (în medie: 25 ani aproximativ ar fi 10 generații). Avem și situații când copii se nășteau la vârste mai înaintate.

Evenimente.md: Ce fel de informații sunt necesare pentru ca un arbore sa fie realizat?

Irina Stavilă: La Arhivă căutăm documente legate de botez, cununie, deces. În actele de botez de cele mai multe ori sunt indicate trei generații: numele copilului, tatălui și a bunelului. La cununie vedem vârsta însurățeilor astfel înțelegem în ce an să căutăm documentul ce arată anul nașterii. În actele de deces, se poate observa vârsta și cauza. Mai sunt și recensăminte care indică componența familiei, vârsta, categoria socială.

IMG_8601

Evenimente.md: La ce evenimente poate fi dăruit un arbore?

Irina Stavilă: Oricând. La diverse evenimente de familie: zile de naștere, nunți, cumătrii ( dăruit de nașii de botez). Cel mai recent caz este cadou unui bunel de 90 de ani.

Evenimente.md: Care este partea cea mai frumoasă atunci când realizezi un arbore?

Irina Stavilă: Partea cea mai frumoasă este legată de motivele pentru care oamenii își doresc să își cunoască Arborele Familiei. Avem cazuri când mama și tata au același nume de familie și sunt din aceiași localitate. Alții ne contactează din Brazilia fiind stabiliți acolo dar având rădăcini basarabene. Cazuri curioase ar mai fi înfierea unui copil de la un frate. Un alt caz recent și interesant este cel al două surori gemene care s-au căsătorit cu bărbați cu același nume iar copiilor le-au dat numele uneia alteia. Altă familie are 3 fiice și toate 3 poartă numele Ana.

DSC_9748

Eveimente.md: De ce ai ales sa continui măiestria tatălui tău?

Irina Stavilă: Am ales acest drum pentru că am fost implicată de mică și ar fi păcat să risipesc aceste cunoștințe. Pe parcurs am îndrăgit această meserie pentru că e multiplă. Construirea arborelui îmbină exigența matematicii și partea legată de sufletul omului. Este o onoare pentru mine să pot cunoaște atâtea familii din R. Moldova și să le fiu utilă.