La La Play pleacă în #drumdedor! Descoperă 12 locații din Moldova, România și Ucraina (Foto)

La La Play pleacă în #drumdedor! Descoperă 12 locații din Moldova, România și Ucraina (Foto)

Expediția de Muzică Clasică „La La Play” va parcurge un #drumdedor în perioada 13 -25 august. Timp de 12 zile, 16 tineri muzicieni, jurnaliști, fotografi și regizori vor traversa 2000 km. Pe parcursul acestui drum de dor, tânăra echipă va realiza 12 inițiative culturale în 12 locații din Moldova, România și Ucraina.

Proiectul La La Play #drumdedor, are drept scop de a reflecta prin artă 12 subiecte sociale într-un mod ce unește inimi.

În 2016 am înțeles că trebuie să ieșim din Chișinău și să mergem în zonele unde oamenii nu au șansa să asculte muzică academică, așa s-a născut La La Play, un proiect pe care îl iubim mult și care ne-a învățat multe lucruri. Prin această expediție, valorificăm potențialul artei de a crea punți și vocifera anumite subiecte actuale despre care uneori uităm să vorbim”, a punctat Andriano Marian, directorul Moldovan National Youth Orchestra și managerul proiectului.

Toate concertele din cadrul proiectului se vor desfășura în aer liber, în locuri unde în mare parte nu a răsunat încă niciodată muzică clasică pentru circa 5000 de spectatori din 3 țări.

Proiectul are drept ca scop de a promova comorile turistice ale Moldovei și a pune în lumină subiecte importante: turism nevalorificat; promovarea încrederii populației dintre cele două maluri ale Nistrului; promovarea voluntariatului; migrație; comunitatea evreiască; arhitecturi medievale; antreprenori din zonele rurale și persoane în etate cu realizări importante în viață.

Prima ediție din 2017 La La Play a semnificat 11 concerte în 11 raioane din Moldova, unde tinerii artiști au parcurs 1600 km, bucurând 3500 spectatori din zonele rurale. Menționăm că proiectul abordează de fiecare dată o nouă locație.

La La Play Ștefan cel Mare – 15 august

Mergem la Ocnița, pentru a aduce tribut celei mai cunoscute figuri din spațiul nostru: Ștefan cel Mare printr-un prim concert de muzică clasică susținut vreodată în această regiune. Fântâna Cadînei, ce se află lângă satul Lipnic, Ocnița este un loc legendar ce a fost vizitat de domnitor în vremuri de grele bătălii. Concertul va avea loc în Parcul Feroviar din Ocnița, cu începere de la 19.00.

La La Play Voluntariat – 16 august 

Echipa La La Play alături de Centrul Republican de Voluntariat vor realiza o pictură pentru beneficiarii centrului, iar muzicienii vor realiza un concert în curtea centrului de plasament pentru 200 de beneficiari. Concertul începe la 16.00. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Centrul Republican de Voluntari.

La La Play pe Valea Răutului – 17 august

Pe 17 august vom vorbi prin muzică despre migrație – un subiect ce prinde vociferare tot mai amplificată în societate. Nu dorim să ne expunem dacă e bine sau rău, dar e un fenomen ce nu poate fi omis și dorim să-l reflectăm printr-o sinteză a muzicii și fotografiei, unde muzicienii vor avea un altfel de public. Nu puteam găsi un loc mai indicat, satul fără locuitori – Rogojeni, baștina lui Zaharia Cușnir, întins pe valea Răutului formând o formațiune organică alături de alte sate precum Roșietici, Climăuți, Cenușa, etc. Zaharia a fost un erou al locului și un fotograf ce ne-a lăsat prin lucrările sale un patrimoniu unic, ce reflectă viața anilor 50-60. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația pentru Arhive și Documente Fotografice. Concertul va începe la 19.00 și va fi organizat în curtea bisericii Sfântul Dumitru din satul Roșietici, Florești.

La La Play Yes, She Can – 18 august

Mergem în satul Holercani, Dubăsari să promovăm egalitatea de gen alături de Fanfara de Fete. Concertul va avea loc în centrul satului cu începere de la 19.00.

La La Play Cetatea Tighina – 19 august

La La Play revine cu un concert de muzică clasică open air în edificiul legendar – Cetatea Tighina, construit în secolul XV. Pe scenă vor evolua 12 tineri muzicieni de pe ambele maluri ale Nistrului, promovând prin artă încrederea și înțelegerea reciprocă. Ediția 2018 „La La Play” va încununa prezența în 4 cetăți istorice din Moldova și România. Evenimentul va începe la ora 17.00 și va dura până la ora 21.00. Pe lângă concert, organizatorii pregătesc pentru vizitatori animatori, expoziții gastronomice, expoziții de meșteșuguri, plimbări pe cai, etc.

Preț bilet: 60 lei pentru maturi și 30 lei pentru copii.

La La Play Cetatea Suceava – 21 august 

Ediția La La Play 2018 devine internațională prin realizarea unui concert extraordinar la Cetatea Suceava, monument arhitectural ce datează din secolul XIV. Concertul va începe la 19.00.

La La Play Yiddish – 22 august 

Pe 22 august promovăm la Leova diversitatea interetnică și comunitățile de evrei. La începutul anilor `40 în Leova au fost documentați 4500 de evrei. Concertul va aduce tribut sculptorului de origine evreiască Idel Inchelevici, originar din Leova, ce a vut o carieră artistică strălucită în Franța și Belgia. Concertul va avea loc pe strada pietonală din Leova, cu începere la 18.00. Pe lângă concert va fi lansată o expoziție fotografică cu istorii locale deosebite. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău și Comunitatea Evreiască din Moldova.

La La Play Miorița – 23 august

Pe 23 august promovăm micii antreprenori din zonele rurale cu un concert susținut la stâna familiei Sabia din satul Corten, raionul Taraclia. Muzicienii La La Play vor cânta Bach și Mozart printre 560 de oi, dintre care 60 de oi de rasa franceză Ile de France,
importante pentru prima dată în Moldova datorită unui grant oferit de Uniunea Europeană prin programul SARD, realizat de PNUD. Familia Sabia este doar un exemplu care demonstrează că mediul rural poate fi unul favorabil dezvoltării economice, iar
Uniunea Europeană sprijină inițiativele benefice oamenilor din Moldova indiferent de locul lor de trai. Concertul va începe la 19.00.

La La Play Cetatea Albă – 24 august

Finalizarea expediției va avea loc prin al doilea concert internațional la Cetatea Albă sau Cetatea Akkerman, construită în sec. XIII. Este una din cele mai mari cetăți din Europa de Est. Concertul a coincis cu Ziua Independenței a Ucrainei. Concertul va începe la ora 19.00. Ediția 2018 La La Play va încununa prezența în 4 cetăți istorice din Moldova și România și Ucraina.