Distribuie prietenilor:

Femeile antreprenoare din Moldova au învățat să devină lidere de succes! Proiectul reprezintă o colaborare dintre femeile de afaceri din Moldova și Estonia (Foto)

Femeile antreprenoare din Moldova au învățat să devină lidere de succes! Proiectul reprezintă o colaborare dintre femeile de afaceri din Moldova și Estonia (Foto)
Distribuie prietenilor:

Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova în cooperare Asociația Femeilor de Afaceri din Estonia și BPW Moldova au organizat în perioada 17-18 noiembrie 2017 prima sesiune de instruiri în cadrul Proiectului  „Posibilități egale în viața profesională pentru femeile din Moldova”.

Femeile participante salută asemenea oportunități și consideră că sunt o reală posibilitate de a demonstra capacitățile lor profesionale.

„Aceste evenimente încep să prindă amploare în Republica Moldova, ceea ce denotă faptul că femeile sunt tot mai implicate în integrarea lor în sfera business, iar aceste evenimente încurajează acest lucru prin depășirea unor stereotipuri și bariere psihologice culese încă din copilărie”,  ne spune Mihaela Boboc, fondatoarea Green Office – Hamacuri indoor și outdoor.

Scopul acestui eveniment este de a  încuraja femeile să-și asume rolul de lider în viața socială și profesională, de a-și stabili și atinge obiectivele, de a dezvolta abilitățile de comunicare eficientă în crearea contactelor și desfășurarea negocierilor.

„Participarea la astfel de evenimente este foarte importantă pentru orice femeie din Republica  Moldova, în primul rând, pentru că le încurajează să se descopere pe ele însăși, să capete încredere în propriile forțe și să dea curs ideilor pe care le au. Le încurajează să învețe constant, să se automotiveze, să depășească propriile frici și niciodată să nu se subestimeze, să creeze, să dezvolte și să se bucure de rezultate”, declară Nadia Tipa, Pedersen & Partners, research consultant. 

Nadia Tipa/Facebook

De asemenea, pe parcursul seminarelor femeile au obținut bune practici și informații utile despre cum să atingă și să se regasească cu succes în poziții cheie.

„În cadrul acestui seminar am descoperit că femeile pot conduce o afacere sau o echipă de succes având o familie cu copii, iar acest lucru este posibil atunci când poți delega anumite activități partenerului. Dialogul și colaborarea cu partenerul privind creșterea și educarea copiilor trebuie să fie ceva absolut natural într-o familie. De asemenea, am marcat faptul că inteligența emoțională este primordială în parcursul carierei unei femei lider sau a unui manager, și nu doar”, menționează Mihaela Boboc.

Am învățat să mă valorific pe mine ca femeie, să nu mă simt niciodată inferioară față de un bărbat și capacitățile acestuia în comparație cu ale mele. Am învățat să nu am frica de a ține un discurs, a face o prezentare și cum mai bine să îmi vând ideile. Am înțeles importanța lucrului în echipă și beneficiile acestuia, la fel si faptul că noi, femeiele, ar trebui să ne iubim mai mult, să ne încurajăm și să ne ajutăm reciproc”, mai spune Nadia Tipa. 

„În ultima perioadă tot mai mai des m-am întrebat ce roluri și abilități ar trebui să aibă colegii mei, a fost util să ascult părerea instructorului în acest sens. Nu în ultimul rând, sarcina de a completa Canvas, care m-a ajutat să-mi organizez gândurile.
 Echipa de antrenori au oferit o perspectivă asupra modelelor de afaceri și tehnicilor inovatoare de transformare a lor. De exemplu, a fost util să exersăm tehnica “elevator pitch”. De asemenea, sugestiile despre competențele pe care ar trebui să le aibă membrii unei echipe de succes au fost prezentate la momentul potrivit”, ne spune fondatoarea Data Protection Resource Hub, Olga Demian.

Data Protection Resource Hub

 Compania pe care o conduce este specializată în prestarea serviciilor pentru asigurarea conformității cu normele juridice în materie de protecție a datelor cu caracter personal și securitatea informației.
Scopul acestor instruiri a fost de a identifica rolul de lider în viața personală și de a inspira încredere în viața profesională a femeilor antreprenoare. S-a încurajat lucrul în echipa și s-a confirmat încă o dată faptul că: „If you want to run quiker, run alone, if you want to run longer run with your team”. La sfârșitul celor 2 zile, fiecare femeie și-a identificat 3 obiective pe care urmează să le atingă după pașii stabiliți, timp de 6 luni. Participantele au primit câte o temă pentru acasă, iar coordonatorii echipei vor monitoriza procesul de lucru și se vor remarca succesele obținute”declară coordonatoarea proiectului, Larisa Cepoi.

Zinaida Jarcutchii/Facebook

Cursurile au fost ținute în limba rusă de către 2 traineri cotați din Estonia:

Ester Eomois – expert certificat în coaching la nivel internațional, cu o experiență de peste 15 ani în domeniul Managementului și a Lidershipului. Președintă a Asociației Femeilor de Afaceri din Estonia. Membră de onoare a Școlii de Business din Estonia și organizator al Congresului Anual al Femeilor Antreprenoare din Estonia.

Leena Kivisild – consultant în domeniul marketingului și a vânzărilor în întreprinderile naționale și internaționale. Președinte de onoare a companiei Inciva, în care a dezvoltat programul de evaluare a competențelor dupa metoda 360 grade, bazat pe inteligența emoțională a pozițiilor top în companii. Trainer certificat cu o experiență de peste 15 ani în elaborarea și punerea în aplicare a programelor de dezvoltare a managerilor și a specialiștilor în conformitate cu conceptul autorului la „Calea de învățare“ și căutarea globală pentru formatori și consultanți în domeniul narrowcasting de dezvoltare a personalului.

Proiectul inițiat de Asociația Femeilor de Afaceri din Estonia în colaborare cu Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova și BPW Moldova va dura doi ani, iar după desfășurarea celor două ședințe de instruire în Republica Moldova, vor fi selectate 12  cele mai active membre, care vor participa într-un program de mentorat  în Estonia.

 

Photo credit: Nata Eftene