Olga Manciu oferă sfaturi de gestionare a propriei afaceri: „O afacere este ca un copil, tu îl creşti, îl educi și depui multă dragoste”

Olga Manciu oferă sfaturi de gestionare a propriei afaceri: „O afacere este ca un copil, tu îl creşti, îl educi și depui multă dragoste”

Olga Manciu este soţie, mamă a trei copii, femeie de afaceri şi pur şi simplu o femeie de succes, care a riscat şi a crezut în forţele proprii până la urmă. Astăzi are cu ce se mândri, ştie cum să îmbine armonios viaţă de familie cu cea profesională. Alături de soţul ei, Alexandru Manciu, e proprietara a unui local din capitală şi se descurcă de minune cu gestionarea acestei afaceri.

16708493_10212320299831393_3048049335968473607_n

Cu trei ani în urmă mi-a venit ideea să deschid un karaoke, am primit o propunere să arendez un local, l-am gestionat un an jumătate, iar în final au apărut careva probleme şi aşa am rămas fără job. Dar eu nu renuț niciodată şi am hotărât să îmi încerc din nou norocul”, ne povesteşte Olga.

Acestea sunt cele mai importante 8 sfaturi de gestionare a afacerii, oferite de Olga Manciu:

  1. Am o regulă de aur, pentru mine oamenii cu care lucrez sunt echipa mea. Noi toţi suntem lucrători aici şi suntem egali unul în faţă celuilat.
  2. Nu trebuie să uităm niciodată de unde am pornit şi cine am fost. Această e cea mai mare greşeală a antreprenorilor din Republica Moldova, ei se impun în faţă discipolilor săi, uitând de unde au pornit.
  3. Trebuie să ne organizăm timpul şi acţiunile corect. Niciodată nu am fost adeptă a scrisului în carnetele, dar am ajuns la o perioada în care notez absolut orice mărunţiş, pentru a fi totul organizat.
  4. O femeie care iniţiază o afacere trebuie să ştie sigur ce vrea să obţină. Nu trebuie să ai aşteptări prea mari, că apoi să rămâi dezamăgită că nu ţi-au fost justificate aşteptările.
  5. Trebuie să înţelegem că drumul pe care îl parcurgem atunci când iniţiem o afacere are două puncte: A şi B. Din punctul A spre punctul B drumul nu va fi uşor, va avea diferite întorsături şi curbe, însă dacă mergi înainte indiferent de orice, fii sigur că afacerea ta va avea succes.
  6. Trebuie să faci totul singur, nu te baza pe ajutorul nimănui. Faptul că soţul meu este interpret nu mă diferenţiază cu nimic de ceilalţi antreprenori, din contra uneori întâlnesc mai multe piedici, deoarece suntem oameni publici şi totul se află foarte repede.
  7. Trebuie să fim mulţumiţi de ce avem, să fim cât mai pozitivi, să credem în propriile puteri şi să muncim că să ajungem unde ne dorim indiferent de cât de greu ne va fi.
  8. O afacere este ca un copil, tu îl creşti, îl educi și depui multă dragoste, iar atunci când se îmbolnăveşte tu îi eşti alături și îl tratezi, nu îl abandonezi. Dacă vei crede în afacerea ta aşa cum crezi în propiul copil, această afacere va fi una de succes.