Protest la concursul Miss Peru 2018: „Măsurătorile mele sunt: 2 202 de femei au fost ucise în ultimii nouă ani în ţara mea“ (Video)

Protest la concursul Miss Peru 2018: „Măsurătorile mele sunt: 2 202 de femei au fost ucise în ultimii nouă ani în ţara mea“ (Video)

Concursul Miss Peru 2018 s-a transformat într-un protest faţă de violenţa asupra femeilor, când, la una dintre probe, care presupunea măsurătorile fizice ale concurentelor, tinerele au adus în discuţie fapte despre traficul de carne vie, violenţă domestică şi hărţuire sexuală.

Concurenta Camila Canicoba, din Lima, este cea care a început mişcarea. La proba care presupunea dezvăluirea dimensiunilor fizice, tânăra a început să relateze statistici despre crimele comise în ultimii nouă ani în Peru: „Măsurătorile mele sunt: 2.202 de femei au fost ucise în ultimii nouă ani în ţara mea“, potrivit ABC News.    Câştigătoarea concursului, Romina Lozano (20 de ani), i-a urmat exemplul: „Măsurătorile mele sunt: 3.114 femei au fost victimele traficului de carne vie până în 2014“.

„Măsurătorile mele sunt: mai mult de 70% dintre femeile din această ţară sunt victimele hărţuirii stradale“, a fost şi declaraţia concurentei Juana Acevedo. De asemenea, o altă aspirantă la titlul de Miss Peru a spus că „o femeie moare la fiecare zece minute, din cauza exploatării sexuale din Peru“.   De asemenea, organizatorii concursului au proiectat video-uri cu ştiri despre violenţa asupra femeilor, în timp ce concurentele defilau în costume de baie.

Organizatoarea concursului Miss Peru 2018, Jessica Newton, a declarat pentru Buzfeed: „Orice persoană care nu denunţă şi care nu face nimic pentru a opri această violenţă este complice. Femeile ar trebui să poată umbla dezbrăcate pe stradă, dacă vor să facă asta, fără să fie agresate. Este o decizie strict personală. Dacă mă afişez într-un costum de baie nu înseamnă că nu sunt la fel de decentă ca orice altă femeie care poartă o rochie de seară“.


La sfârşitul concursului, la proba întrebărilor, concurentele au fost întrebate ce ar face ele pentru a preveni şi combate acest fenomen, în loc de obişnuitele întrebări despre hobby-uri şi dorinţe personale.

Romina Lozano, tânăra câştigătoare, cea care va reprezenta Peru la concursul internaţional Miss Universe, ce va avea loc în Las Vegas, a răspuns: „Planul meu ar fi să implementez o bază de date care să conţină numele fiecărui agresor în parte, nu numai în cazul celor care au comis crime, ci orice fel de violenţă împotriva femeilor. În acest fel, ne-am putea proteja de astfel de persoane“.

Sursa