Publicistul Mihai Eminescu

Publicistul Mihai Eminescu

Astăzi, îți prezentăm un Eminescu cu o gândire critică de excepție, mult curaj, spirit analitic remarcabil, un publicist a cărui scrieri, pe alocuri, sunt actuale și în prezent.

Astăzi se împlinesc 167 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Aproape fiecare din noi poate recita pe de rost câteva versuri din creația poetului. Cu părere de rău, puțini cunosc măcar ceva din activitatea sa publicistică, limitându-se, în mare parte, la eternele sintagme: Luceafărul poeziei românești, Geniu neînțeles/pustiu etc.
Astăzi, îți prezentăm un Eminescu cu o gândire critică de excepție, mult curaj, spirit analitic remarcabil, un publicist a cărui scrieri, pe alocuri, sunt actuale și în prezent.

grafica - Igor Vieru - colectia Poezii 4Autor: Igor Vieru

„E o axiomã a istoriei cã tot ce e bine e un rezultat al cugetãrii generale, și tot ce e rãu, e produsul celei individuale. De aceea, meritul nostru va consta numai în formularea ideilor și trebuințelor existente ale poporului, nu în crearea unor altora.”

„Inimã foarte caldã și minte foarte rece se cer de la un patriot chemat sã îndrepte poporul sãu și fanatismul iubirii de patrie, cel mai aprig fanatism, nu oprește deloc ca rațiunea sã rãmânã rece și sã-și îndrepte activitatea cu siguranțã, sã nimiceascã adevãrata cauzã a rãului și sã o stârpeascã cu statornicie de fier.”

„Ne mai rãmâne o singurã clasã pozitivã, pe al cãrei spate trãim cu toții, țãranul român. Sã vedem acum, cum ne silim din rãsputeri a o nimici și pe aceasta, cum le-am nimicit pe celelalte, și, împreunã cu ea, statul și națiunea.”

„Introducând legi perfecte și frumoase într-o țarã cu care nu se potrivesc, duci societatea de râpã, oricât de curat ți-ar fi cugetul și de bunã inima.”

„…bogãția nu este în aer sau în pãmânt, ci în brațe, și unde lipsesc brațele sau calitatea producției e proastã, nu poate fi nici vorbã mãcar de țarã bogatã…”

„În zadar cautã un popor în întinderi teritoriale, în cuceriri, în rãzboaie, ceea ce-i lipsește în chiar sufletul lui; sub nici o zonã din lume nu va gãsi ceea ce Dumnezeu i-a refuzat sau, mai bine zicând, ceea ce Dumnezeu a voit ca sã fie rezultatul muncii, a multe generații dedate la lucru…”

grafica - Igor Vieru - colectia Poezii 10 Autor: Igor Vieru

„Ca un fel de refugiu din multele inconveniente ale vieții, Dumnezeu, în înalta Sa bunãvoințã, a dat omului râsul, cu toatã scara – de la zâmbetul ironic pânã la clocotirea homericã. Când vezi capete, atât de vitreg înzestrate de la naturã, în cât nu sunt în stare a înțelege cel mai simplu adevãr, capete în care, ca în niște oglinzi rele, totul se reflectã strâmb și în proporții pocite, fãcându-și complimente unul altuia și numindu-se sarea pãmântului, ai avea motiv de a te întrista și de a dispera de viitorul omenirii, dacã n-ai ști cã dupã o sutã de ani de pildã, peste amândouã despãrțãmintele geniilor contemporani, peste balamuc și pușcãrie, va crește iarbã și cã, în amintirea generației viitoare, toate fizionomiile acestea vor fi pierit fãrã nici o urmã, ca cercurile din fața unei ape stãtãtoare.”

„O serie de fraze ieftine, copiate din gazete strãine, din scriitori de a doua mânã, din discursurile unor politici trãiți și crescuți în alte țãri, a înlocuit și înlocuiește încã în mare parte silința de-a învãța singuri raționamente strãine, rãsãrite din alte stãri de lucruri înlocuiesc exercițiul propriei judecãți.”

„Munca unui om se poate plãti, caracterul, cultura lui nicicând.”

„Civilizația adevãratã a unui popor consistã, nu în adoptarea numeroaselor legi, forme, instituții, etichete, haine strãine. Ea consistã în dezvoltarea naturalã, organicã a propriilor puteri, a propriilor sale facultãți. Nu existã o civilizație umanã generalã, accesibilã tuturor oamenilor în același grad și în același chip, ci fiecare popor își are civilizația sa proprie, deși în ea intrã o mulțime de elemente, comune și altor popoare…”