Teatrul Național „Mihai Eminescu” vă invită la ultimul spectacol din această stagiune (Foto)

Teatrul Național „Mihai Eminescu” vă invită la ultimul spectacol din această stagiune (Foto)

Teatrul Național „Mihai Eminescu” își încheie cea de-a 96-a stagiune și vă invită la ultimul spectacol. Pe 1 iulie aveți ocazia să fiți prezenți la spectacolul Filumena Marturano sau divorţ în stil italian de Eduardo de Filippo în regia lui Alexandru Vasilachi.

Anul 2017-2018 a fost unul productiv pentru actorii, demarând  stagiunea  cu cea de-a 3-a ediţie a “Reuniunii Teatrelor Naţionale” la Chişinău, în septembrie 2017. Au  întreprins numeroase turnee, în ţară şi peste hotare și au lansat premiere de răsunet.

Duminică, 1 Iulie, ora 18:00

“Filumena Marturano sau Divorţ în stil italian” e povestea relaţiei amoroase care a durat 26 de ani intre Domenico Soriano, 50,  napolitan înstărit din lumea bună şi Filumena, 48,  fostă cocotă, cucereşte iremediabil prin sinceritate şi adevăr.

Subiectul piesei e cunoscut şi din celebrul film Căsătorie în stil Italian, (cu Sophia Loren şi Marccello Mastroianni în rolurile principale), însă minunatul duet al protagoniştilor moldoveni îi conferă o altă profunzime: personajele au trecut de prima tinereţe, iubirea lor e cu năbădăi, cu fulgere şi tunete. Pentru a-l convinge pe Domenico s-o ia de nevastă, Filumena recurge la un şiretlic şi ca o actriţă adevărată, se dă de ceasul morţii. Îşi atinge scopul, devine Doamna Soriano, însă curând divorţează,  mărturisindu-i amantului său de o viaţă că unul dintre cei copiii de care acesta nu ştia nici cu spatele, este fiul său.

Domenico este pus în faţa unei dileme existenţiale: să continue viaţa sa de Don Juan fără de griji, sau să întemeieze o familie? În final, personajul interpretat de Petru Hadârcă îşi revede concepţia de viaţă, fiecare gest al său este plin de demnitate şi măreţie: Copiii sunt copii, spune Filumena; de dragul lor Domenico îşi pune pirostriile. De bunăvoie şi nesilit de nimeni, devine alt om: tată şi cap de familie responsabil. Îi sunt dragi copiii şi conștientizează că de Filumena îl leagă mai multe decât iubirea carnală. Astfel vedem unul din puţinele specatole cu Happy end, când eroina se vede împlinită ca mamă şi soţie, strălucind defericire…

Teatrul Național Mihai Eminescu își va deschide ușile pentru spectactori în luna septembrie, când vor veni cu noi premiere.