Un călugăr de 69 de ani este considerat de oamenii de știință „cel mai fericit om din lume” . Care sunt secretele lui (Foto)

Un călugăr de 69 de ani este considerat de oamenii de știință „cel mai fericit om din lume” . Care sunt secretele lui (Foto)

Cine este cel mai fericit om din lume? Dacă ai da o căutare pe Google, răspunsul ar fi Matthieu Ricard. El este un celebru călugăr tibetan din Franța și a fost numit cel mai fericit om din lume.
Asta după ce el a participat la un studiu asupra creierului timp de 12 ani, prin care a practicat meditația și compasiunea, sub îndrumarea unui neurolog de la Universitatea din Winscons, Richard Davidson. În timpul scanării creierului cu 256 de senzori, rezultatele au arătat o activitate crescută în cortexul prefontal stâng spre deosebire de cel drept, fapt ce indică o capacitate mărită de a simţi starea de fericire şi o predispoziţie redusă la nefericire.

Ricard, care spune că uneori meditează zile întregi fără a se plictisi, recunoaşte că în general este o persoană fericită, deşi consideră că titlul de „cel mai fericit om din lume“ este uşor exagerat. Într-un interviu pentru Business Insider, citat de The Independent, Ricard a oferit câteva sfaturi care ne pot ajuta să fim mai fericiţi.

Nu te gândi doar la tine! Altruismul este cheia. 

În primul rând, Ricard consideră că altruismul joacă un rol esenţial în fericirea unui individ. Dacă te gândeşti tot timpul doar la propria persoană şi la lucrurile pe care trebuie să le faci pentru a-ţi fi mai bine, vei fi epuizat, stresat şi, în cele din urmă, nefericit, subliniază călugărul.   Dacă vrem să fim fericiţi, Ricard spune că ar trebui în primul rând să ne străduim să fim mai binevoitori, lucru care nu ne va face doar pe noi să ne simţim mai bine, ci şi pe cei din jurul nostru. „Asta nu înseamnă că ar trebui să lăsaţi alte persoane să profite de voi“, avertizează Ricard. „În general trebuie să încerci să fii mai bun într-un mod raţional.“

„Dacă mintea vă este plină de bunăvoinţă, pasiune şi solidaritate, aceasta este o stare psihică foarte sănătoasă care favorizează fericirea şi împlinirea personală. Dacă mintea vă este într-o stare bună, atunci şi corpul va fi mai sănătos“, explică Ricard.
Începe să-ți antrenezi minte la fel cum te antrenezi pentru un maraton!

Începeţi să vă antrenaţi mintea ca şi cum v-aţi pregăti pentru un maraton, spune călugărul. Ricard crede că toate lumea are capacitatea de a avea o minte limpede şi susţine că există un potenţial de bunătate în fiecare fiinţă umană. Dar la fel ca un atlet care trebuie să se antreneze înainte de a alerga 50 de kilometri şi oamenii care vor să fie mai fericiţi trebuie să-şi antreneze mintea. Calea cea mai simplă şi mai plăcută, spune Ricard, este meditaţia.

„Prin pregătirea mentală putem duce întotdeauna fericirea la un nou nivel. Este la fel ca în cazul alergatului. Dacă mă antrenez, pot alerga la un maraton. Poate că nu voi deveni campion olimpic, dar antrenamentul face diferenţa. Aşa că de ce nu s-ar aplica asta şi în cazul creierului? Bunăvoinţa, atenţia, echlibrul emoţional şi puterea interioară sunt abilităţi care pot fi perfecţionate. Dacă le pui la un loc, atunci îţi vei da seama că şi fericirea este o abilitate care poate fi antrenată.“

Calea spre fericire reprezintă 15 minute de meditație

Călugărul spune că fiecare dintre noi ar trebui să petreacă zilnic 15 minute în care să se gândească doar la lucruri frumoase. „De regulă, sentimentele de fericire şi dragoste sunt trecătoare pentru că se întâmplă alte lucruri şi trecem mai departe, la următorul gând. În cele 15 minute de meditaţi însă trebuie să te concentrezi şi să nu permiţi minţii să fie distrasă, ci să se concentreze asupra emoţiilor pozitive. Dacă faceţi acest lucru zi de zi, după două săptămâni deja veţi începe să vedeţi rezultate pozitive“, susţine Ricard, care a făcut asta zilnic în ultimii 50 de ani.

Teoria lui Ricard este susţinută şi de cercetători, care afirmă că 20 de minute de meditaţie zilnică îi poate face pe oameni mult mai fericiţi.