Un nou record în lumea artei: Tabloul Salvador Mudi al lui Da Vinci s-a vândut cu o sumă impresionantă (Foto)

Un nou record în lumea artei: Tabloul Salvador Mudi al lui Da Vinci s-a vândut cu o sumă impresionantă (Foto)

Pe 15 noiembrie, casa de licitații Christie’s a anunțat că va scoate la licitație pictura Salvator Mundi a lui Leonardo da Vinci, iar la momentul respectiv se vehicula că suma cerută depășește pragul de 100 de milioane de dolari. Însă tabloul a fost cumpărat cu o sumă mult mai mare, mai exact cu 450 de milioane de dolari, cel mai mare preț plătit până acum pentru o operă de artă. Recordul anterior era deținut de Les Femmes D’Alger, pictura lui Picasso, vândută cu 179 de milioane de dolari, după cum notează Washington Post.

Salvator Mundi este un portret al lui Iisus Hristos, realizat în aceleași tonuri închise ca faimoasa Mona Lisa, iar istoria sa este cel puțin misterioasă. Da Vinci a pictat acest tablou pentru Regele Louis al XII-lea al Franței, la începutul secolului al XVI-lea. Ulterior, în secolul al XVII-lea, lucrarea a ajuns în mâinile Regelui Charles I al Angliei, iar de atunci și până în 1900, când a apărut brusc la o licitație și a fost cumpărat de un colecționar britanic, nimeni nu știe unde a dispărut tabloul.

În 1958, Salvator Mundi a fost vândut din nou în cadrul unei licitații pentru o sumă incredibil de mică: 45 de lire sterline.

În 2005, lucrarea a apărut din nou și a fost scoasă la licitație, doar că mulți au crezut că este doar un fals. În cele din urmă, specialiștii au demonstrat autenticitatea tabloului, pictura fiind expusă, pentru scurt timp, la Galeria Națională din Londra.

Sursa foto: alistmagazin.ro