Vacanță în Balcani: 6 destinații superbe pe care să le alegi în această vară

Vacanță în Balcani: 6 destinații superbe pe care să le alegi în această vară

Alegerea unei destinații de vacanță dă, de multe ori, bătăi de cap. Dacă cu câțiva ani în urmă alegeam orașe cât mai departe de Moldova, asta fiind un garant că destinația este mai exotică, acum, descoperim adevărate comori turistice în ținuturile apropiate. Iată câteva destinații din Balcani!

Mostar, Bosnia & Herzegovina

Vechiul Pod din Mostar se numără printre cele mai importante dovezi ale controlului otoman, o capodoperă arhitecturală care se întinde peste râul Neretva și care a fost construită de turci în 1558. Chiar dacă orașul a fost afectat serios în timpul Războiului Bosniac de la începutul anilor ’90, s-au strâns fonduri pentru ca Mostarul să fie refăcut, iar astăzi este una dintre principalele destinații turistice ale țării. Dacă ai drum pe aici, nu rata nici impresionantul Blagaj, situat la mai puțin de jumătate de oră de mers cu mașina de Mostar, un sătuc înconjurat de munți și cascade.

Parcul Național Durmitor, Muntenegru

Nu te-ai gândit până acum la o vacanță în Muntenegru? Nu-i nimic, vei începe acum, pentru această țară micuță are o mulțime de comori de oferit. Printre ele se numără și Parcul Național Durmitor, situat în zona de nord-vest, înconjurat de râurile Piva și Tara. Durmitor este una dintre cele mai frumoase regiuni ale Muntenegrului, un parc imens, plin de păduri, munți, canioane spectaculoase, râuri și lacuri glaciare.

Kotor, Muntenegru

Orașul a început să devină popular chiar și în rândul celebrităților (anul trecut, Adriana Lima, supermodelul Victoria’s Secret, ne-a demonstrat prin pozele de vacanță că poate fi cel mai bun ambasador al Kotorului) și asta pentru că are nenumărate frumuseți de oferit : peisaje naturale care îți taie răsuflarea, cu munţi şi ape, un port cunoscut pentru fortificaţiile sale medievale, dar şi un mix cultural aparte, având în vedere că, de-a lungul timpului, oraşul a fost condus de mai multe popoare (veneţieni, otomani, habsburgi). Iar dacă ajungi aici, adună-ţi toată energia şi urcă treptele spre Castelul San Giovanni, la o altitudine de 1 200 de metri: priveliştea merită tot efortul din lume!

Split și Dubrovnik, Croația

Croația a devenit una dintre destinațiile de vară preferate de turiști, câștigând chiar și în fața unor destinații cu tradiție, precum Grecia sau Turcia. Iar de când cu fotbalul și Cupa Mondială, toată lumea pare să îi iubească pe croați. Și da, o vacanță în Croația este din start un pariu câștigător: orașele Split și Dubrovnik, situate pe coasta Mării Adriatice, te așteaptă cu cele mai frumoase peiaje și, de departe, cel mai spectaculos apus. În anul 305, Splitul a devenit reședința Împăratului Dioclețian după retragere, liderul roman ridicând aici un palat care este acum simbol al orașului. La rândul său, Dubrovnikul este acum una dintre cele mai căutate destinaţii de vacanţă din Europa şi asta pentru că popularul serial HBO Game of Thrones este filmat aici. Fanii pot porni pe urmele lui Cersei Lannister (Lena Headey), care și-a început celebrul walk of shame de la treptele din fața scărilor bisericii Sf. Ignatius din orașul vechi, însă nu trebuie să uite nici de Fortul Lovrijenac (multe dintre scenele cu Joffrey au fost filmate aici) sau de Turnul Minčeta, de unde poți vedea tot Dubrovnikul.

Gjirokastra, Albania

Da, poate că reputaţia Albaniei şi conflictele din zonă nu ajută prea mult turismul acestei ţări, însă, dacă te aventurezi aici, nu rata Gjirokastra. Cunoscut drept Oraşul de Piatră, Gjirokastra face parte din Patrimoniul UNESCO datorită multitudinii de stiluri otomane pe care le poţi identifica în clădirile de aici.

Parcul Național Lacurile Plitvice, Croația

Tot un obiectiv protejat de UNESCO este şi Parcul Național Lacurile Plitvice din Croația, cel mai mare din această ţară, dar şi cel mai vechi parc național din partea de sud-est a Europei. Şi e pur şi simplu imposibil să nu te îndrăgosteşti de culorile sale, de tonurile de verde şi albastru care se schimbă constant, în funcţie de alge şi de modul în care cade lumina. Ai cascade, ape turcoaz, vegetație abundentă, trasee spectaculoase: natura te înconjoară, practic, oriunde te-ai uita!

 

 

Sursa: alistmagazine.ro