Distribuie prietenilor:

Zeci de companii și sute de locuri de muncă: care sunt cele mai căutate joburi la Târgul de Cariere Chișinău (Foto)

Zeci de companii și sute de locuri de muncă: care sunt cele mai căutate joburi la Târgul de Cariere Chișinău (Foto)
Distribuie prietenilor:

Peste 1000 de persoane au venit în prima zi la Târgul de Cariere de la Chișinău pentru a găsi un loc de muncă, iar mai mult de 50 de companii își caută angajații. Palatul Național „Nicolae Sulac” devine, în  cele două zile ale târgului, locul unde poți găsi jobul dorit și poți învăța cum să creezi un CV atractiv.

Ediția din acest vine cu o multitudine de oferte  pentru cei ce își doresc să se încadreze în câmpul muncii. Pe lângă companiile locale, la târg au venit și companii de peste hotare, piața de recrutare în Republica Moldova fiind una accesibilă.

„Avem peste 50 de companii care angajează, din domenii diferite: financiar, audit, atât bănci de stat cât și private. Cei mai căutați la Chișinău sunt vorbitorii de limbi străine: italiană, franceză, engleză, germană, rusă. În acest an am oferit oportunitatea unor businessuri aflate la început să participe la târg gratuit. Sunt trei companii de IT care caută tineri specialiști pe care să-i învețe chiar dacă nu au experiență. Avem 1500 de locuri de muncă, dintre care internship-uri dar și programe de voluntariat. Ofertele sunt foarte multe și nu doar pentru cei tineri sau cu studii superioare”, ne-a declarat Ioana Oroș, PR Manager Târgul de Cariere.

Anul trecut, la târgul de cariere cel mai menționat domeniu a fost marketingul -24 %, domeniul financiar- 17% și IT-13%. Aproximativ jumătate din vizitatori vin cu un CV și îl lasă la angajatori.

„Avem oferte în diverse domenii, pentru studenți, persoane cu experiență, pentru cei care își doresc să ocupe o poziție de management în domeniu economic. De asemenea, căutăm traducători de franceză, engleză. Candidații pot aplica chiar aici la un job, dar din păcate nu am văzut din cei care să vină cu un CV, dar îi încurajăm ca mâine să vină cu unul. Cred că mulți își vor găsi un job după acest Târg de Cariere”, ne spune Ana Bivol, recruiter VEO Worldwide Services.

EvW Holding este o companie din Iași care îți dorește să se extindă și în Republica Moldova:

„Avem în plan să facem o investiție de 2 milioane de euro, undeva în zona Cricova și sperăm să angajăm peste 50 de oameni. Nu căutăm doar candidați cu studii, dar cu experiență. Căutăm oameni care știu să facă vânzări, să comunice, să fie comerciali și să poată servi clienții noștri la cele mai înalte standarte. Acum avem nevoie implicit de un manager vânzări piese, iar noi asigurăm un salariu de 7000 de lei pentru început, plus bonusuri din vânzări. Până acum am primit în jur de 20 de CV-uri și am distribuit peste 100 de cărți de vizită”, ne-a spus Jean Ruso, director dealer.

Vizitatorii se arată încântați și optimiști în privința ofertelor de muncă, mulți dintre ei fiind studenți care deja își caută un post de muncă part-time sau studiază piața ofertelor de muncă de la noi pentru o angajare viitoare după absolvirea facultății.

Dumitrița Moldovanu, studentă la o facultate de Relații Internaționale, este una dintre vizitoarele care a venit și cu un CV pregătit, intenționând să își găsească un loc de muncă.

”Sunt pentru a doua oară la un târg de cariere șii fiind în ultimul an de facultate aș dori să găsesc un job ca recepționistă, asistentă, office manager. Până când nu am găsit ceea ce mă interesează, dar voi aplica în mai multe locuri”, ne spune Dumtrița.

Dacă unii se pliau pe joburile propuse de angajatori, mulți dintre cei prezenți la târg spun că cerințele depășesc capacitățile de anagajare în calitate de student.

„Caut oportunități pentru viitor, după ce voi absolvi facultatea. Cerințele sunt cam mari, pentru că este nevoie de experiență sau de studii”, ne spune Chiriac Roman, student anul 2 la limbi străine, ULIM.

„Sunt puțin dezamăgită, totul se bazează mai mult pe limbi străine, încă nu sunt pregătită pentru toate cerințele pe care le au angajatorii. Cu toate acestea, am prezentat CV-ul la două companii, ne zice Lidia Balaur.

De asemenea, în cele două zile, la TdC puteți întâlni și câteva ONG-uri locale sau din România unde puteți aplica pentru a deveni voluntari. Una dintre acestea este Asociația Little People care sprijină lupta împotriva cancerului la copil. Din anul 2013, asociația s-a extins și în RM.

„Asociația Little People este în căutarea unui coordonator pentru a desfășura activitățile terapeutice ale asociației în Institutul Oncologic din Chișinău. Suntem interesați de persoane care vor să lucreze în domeniul de psihologie, care au studii asemănătoare. Experiența este un avantaj, dar suntem interesați de orice aplicant care dorește să își dezvolte cunoștințele”, ne-au declarat reprezentanții Asociației Little People.

Amintim, Târgul de Cariere se desfășoară și astăzi, 28 martie, iar dacă sunteți în căutarea unui loc de muncă, aici este locul perfect pentru asta.

 

Fotograf: Nata Eftene

zvr
Cum ți s-a părut articolul?
zvr
Cum ți s-a părut articolul?