Distribuie prietenilor:

Zeci de gravide de la Chișinău au luat sfaturi de preț de alimentație pentru a naște copii sănătoși

Zeci de gravide de la Chișinău au luat sfaturi de preț de alimentație pentru a naște copii sănătoși
Distribuie prietenilor:

Zeci de gravide de la Institutul Mamei și Copilului au învățat în cadrul unei lecții practice cum să se alimenteze corect pentru a naște copii sănătoși. Evenimentul cu genericul „Nutriția mamei și sănătatea copilului. Mami, eu vreau să cresc sănătos!” a fost organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Copiilor de către Asociația pentru Femei și Copii „NOVA” cu sprijinul financiar UNICEF-Moldova.

Viitoarele mame au discutat împreună cu specialiști în nutriția gravidei despre necesarul zilnic de proteine, aminoacizi, vitamine, minerale și alți nutrienți absolut necesari pentru dezvoltarea normală a fătului. Mai mult ca atât, ele au gustat din zarzavaturi de sezon, legume, fructe și nuci, biscuiți din faină integrală, pentru a înțelege ce substanțe utile extrage corpul din alimentele sănătoase și care este cantitatea necesară pentru o masă.

„Un regim alimentar echilibrat și variat ne ajută să oferim corpului nostru, respectiv fătului, toate substanțele nutritive necesare, să avem o sarcină sănătoasă și o naștere naturală reușită. De asemenea, mâncarea sănătoasă ne ajută să nu adăugăm mai mult de cele 12-15 kg în sarcină, greutate normală pentru dezvoltarea fătului și care nu afectează apoi sănătatea mamei”, a spus Svetlana Jubîrcă, medic abostetrician-ginecolog în cadrul Institutului Mamei și Copilului.

Medicul a oferit variații de meniuri pentru micul dejun, prânz, cină și gustările dintre mese, astfel încât gravidele să aibă exemple concrete și corecte de alimentare sănătoasă. Svetlana Jubîrcă a vorbit și despre contraindicațiile alimentare și de comportament în timpul sarcinii precum ar fi băuturile alcoolice, cele carbogazoase și tutunul și a sfătuit participantele să se abțină de la mâncare prefabricată, fast-food și mâncăruri cu care organismul lor nu este obișnuit.

Gravidele au fost interesate și de consumul de cafea, care potrivit specialistei în nutriție nu este contraindicat în timpul sarcinii dacă e moderat și doar la distanțe de minimum 1,5 ore de la și până la mese și gustări, astfel încât să nu afecteze absorbția de calciu, fier și alte elemente și nutrienți.

Mai mult ca atât, participantele au asistat și la un master class în domeniul alăptatului din partea medicului neonatolog din cadrul Institutului Mamei și Copilului, Alexandru Magulciac.

Cea mai bună mâncare pentru bebeluși este laptele matern! Alăptatul asigură dezvoltarea fizică și psiho-emoțională normală a bebelușului și formarea imunității, mai mult asigură și crearea unei legături speciale între mamă și copil. De aceea este foarte important să alăptați exclusiv la sân bebelușii cel puțin 6 luni”, a declarat medicul neonatolog.

Alexandru Magulciac a spulberat temerile gravidelor cu privire la lipsa laptelui matern, menționând că orice mama va produce lapte atâta timp cât va aplică bebelușul corect la sân și va urma sfaturile medicilor specialiști.

la rugămintea participantelor, mediul neonatolog a vorbit gravidelor și despre necesitatea vaccinării copiilor și despre riscurile ce survin în caz că imunizarea este refuzată. El a mai explicat cum pot fi prevenite alergiile alimentare la copii, iarăși printr-un regim alimentar echilibrat și firesc zonei în care trăim.

Gravidele au fost încântate de dialogul cu specialiștii și au fost foarte active.

Informația discutată îmi este de folos și felul în care ne-a fost propusă a fost simplu și prin exemple, astfel am memorizat ușor. Am aflat multe lucruri utile despre alăptarea corectă a bebelușului și despre alimentația sănătoasă a mamei”, a menționat o participantă.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului UNICEF-Moldova „Fortificarea sănătății perinatale și promovarea alăptării, implementat de Asociația pentru Femei și Copii „NOVA”.

zvr
Cum ți s-a părut articolul?

ULTIMELE

zvr
Cum ți s-a părut articolul?