Ziua Vinului în 2016: Degustări, aventuri, școală și un concert grandios pe toate gusturile

Ziua Vinului în 2016: Degustări, aventuri, școală și un concert grandios pe toate gusturile

Pe 1 și 2 octombrie 2016 va fi celebrată Ziua Națională a Vinului – cea mai mare sărbătoare a tradițiilor din Moldova și un spectacol cultural unic!

Principalele elemente ale sărbătorii naționale vor fi păstrate și în acestă ediție, vizitatorii având parte de numeroase activități, precum:

Degustare cu peste 400 de vinuri – peste 40 de companii mari, producători mici și producători de divin, reuniți sub brandul unic „Vinul Moldovei. O Legendă Vie”  își vor prezenta spre vânzare și degustare produsele de calitate: vinuri tinere din recolta anului 2015, vinuri de colecție și rezervă, precum și produse lansate în premieră în cadrul sărbătorii naționale. Iar fiecare vizitator va avea posibilitatea să savureze corect aromele Vinului Moldovei, putând procura pahare cu logo-ul „Wine of Moldova”, dar și suvenire promoționale cu logo-ul WoM.

Aventuri pe Drumul Vinului – info point-ul turistic din cadrul evenimentului va oferi vizitatorilor tururi tematice din inima capitalei spre originile vinurilor de calitate din țara noastră: galerii subterane, beciuri, vii, săli de degustare, crame și pensiuni. Vinării mici și mari așteaptă vizitatorii cu programe speciale și posibilitatea de a descoperi legendele Vinului Moldovei, de a afla secretele vinificatorilor și de a degusta roadele muncii lor. Pentru prima dată, vizitatorii vor avea ocazia să facă tururi și la Kvint, distileria de divinuri din orașul Tiraspol.

„Școala Vinului” – va oferi doritorilor seminare tematice prezentate de experți în vinificație și somelieri, cu subiecte diverse: de la bazele degustării corecte, până la degustări sofisticate pentru consumatorii inițiați. Toți participanții vor primi certificate care demonstrează cunoștințele dobândite. La fel, participanțiii vor afla mai multe despre cele 4 regiuni vitivinicole ale Moldovei: Valul lui Traian, Ștefan-Vodă, Codru, Divin, dar și despre soiurile de viță-de-vie autohtone care cresc în aceste regiuni.

Concert grandios pentru toate gusturile – programul artistic al evenimentului include în mod tradițional 2 zile de spectacole artistice cu nume mari ale muzicii autohtone din toate genurile muzicale. În acest an la evenimentul din centrul capitalei vor evolua ansambluri, orchestre, fanfare și tarafuri din cele 3 regiuni vinicole ale Moldovei: Valul lui Traian, Codru și Ștefan Vodă, dar și interpreți cunoscuți ca Alex Calancea&friends, Geta Burlacu, Gândul Mâței.

Delicii tradiționale – vizitatorii vor avea posibilitatea de a savura feluri tradiționale: mămăligă, sarmale, plăcinte și alte bucate de sărbătoare, precum și de a afla secretul gustului celor mai populare rețete moldovenești, care vor fi gătite chiar în timpul evenimentului, iar apoi asociate cu vinurile din soiuri autohtone.

Târgul meșteșugarilor – la expoziția artelor tradiționale vizitatorii vor cunoaște meșteșugurile moldovenești autentice. Aici vor fi expuse și pot fi procurate lucrări cu motive inspirate din struguri, vin, vie, realizate manual de către meşterii populari. Mai mult, doritorii vor putea participa la ateliere de olărit, sculptat, pictat, dogit și alte ocupații cu tradiție, specifice poporului nostru.

Ziua Națională a Vinului a devenit de-a lungul timpului principala sărbătoare care pune în valoare tradițiile noastre, recunoscută în țară și peste hotarele ei. Vinul și vița-de-vie, motive nelipsite în tradițiile noastre, sunt prezente în toate activitățile evenimentului: muzică, artă, meșteșuguri, gastronomie etc. Ziua Națională a Vinului se bucură de un succes mare, fiind vizitată de sute de mii de oaspeți din țară și de peste hotare, iar zeci de jurnaliști și bloggeri reflectă evenimentul în mass-media naționale și internaționale.

Cea de-a XV-a ediție a Zilei Naționale a Vinului va avea loc în perioada 1-2 octombrie 2016 la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale. Sărbătoarea națională desfășurată în acest an sub genericul „Omul – Sufletul Vinului” este organizată de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, cu susținerea Asociaţiei Producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă” și „Divin” și a partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova.

Tradițional, pentru al treilea an consecutiv, evenimentul se desfășoară sub brandul unic de ţară „Vinul Moldovei. O legendă vie” și își propune să descopere legendele legate de vinul moldovenesc și tradițiile milenare de vinificație ale poporului nostru. Ziua Națională a Vinului a devenit de-a lungul timpului principala sărbătoare națională,  iar vinul și vița-de-vie, devenite motive principale ale acestei sărbători, nu vor lipsi din multitudinea de activități pregătite pentru acest eveniment.