Muzeul National de Artă al Moldovei   organizează joi, 8 augut vernisajul expoziției personale a celebrului artist plastic INGO GLASS – Forme și culori de bază. 

Născut la Timișoara în anul 1941, Ingo Glass este absolvent al Institutului de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj. Forțat de poliția politică să emigreze în 1979 în Germania, renunțând la tot ceea ce avea în țară ca urmare unui interviu în Financial Times, unde criticase regimul comunist din România. Ingo Glass reduce arta la esențial, la trei forme principale: triunghi, pătrat și cerc, pe care le împletește în structuri tridimensionale, largi, spațioase. El a studiat teoria culorii și a ajuns la o altă înțelegere comparativ cu acelea ale lui Kandinsky și ale mișcării Bauhaus privind temperamentul formelor și culorilor: ”Kandinsky vedea unghiul ascuțit al triunghiului în galben, unghiul drept al pătratului în roșu și cercul ca un unghi obtuz în albastru. Decizia lui Ingo Glass pentru triunghiul galben, cercul roșu și pătratul albastru este foarte ușor de înțeles. Reprezintă soluția psihologică, opusă celei matematice. Pe de altă parte, întrebarea legată de paleta de culori este interesantă din punct de vedere cosmologic. Începând cu descoperirea expansiunii universului, mișcarea galaxiilor este exprimată printr-un transfer înspre spectrul termal roșu, putând astfel exprima că roșul îndepărtează, iar albastrul, pe de altă parte, se deschide psihologic” (Eugen Gomringer).

„Ceea ce cred că trebuie spus este că în tot ceea ce crează, Ingo Glass înțelege să studieze temele importante ale artei, dar și ale culturii universale. Reflecțiile sale se regăsesc în obiectele original construite și arată o continuă preocupare pentru simplitate, forme, frumusețea formelor și arta combinării culorilor. Sunt câteva argumente pentru care am acordat un interes aparte operei acestui mare artist contemporan. Am făcut-o cu atât mai mult cu cât expoziția lui Ingo Glass e una convergentă cu programul Muzeului de Artă Timișoara, sculpturile sale părând a fi inspirate de rafinata istorie a Timișoarei, de straturile temporale și civilizaționale ale urbei, de experimentele născute ori cultivate aici de-a lungul ultimelor secole de artiști, scriitori, muzicieni și savanți” (Victor Neumann).

Expoziția de la Muzeul Național de Artă al Moldovei organizată cu lucrări din ultimele decenii ale
creației este însoțită și de un album care prezintă publicului viața, evoluția și originalitatea artistului Ingo
Glass, îngrijit de istoricul de artă Vasile Duda. Evenimentul se va bucura de prezența sculptorului
Alexandru Gavrilaș, directorul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud. Vernisajul expoziției va avea loc joi,
8 august de la ora 16.00 , în sala mare de expoziții.

Expoziţia va fi deschisă pentru public în perioada 8 august – 8 septembrie, 2019

Lasă un comentariu