Un site de călătorii a realizat topul celor mai frumoase târguri şi pieţe de Crăciun din Europa în 2018. Miros de turtă dulce, ornamente pentru brad şi activităţi specifice sărbătorilor, acestea sunt doar câteva din atracţiile care îi îmbie pe turiştii din toată lumea să călătorească în ajunul sărbătorilor.

Piaţa de Crăciun din Stockholm – Stortorget julmarknad 

Întreabă orice finlandez îţi va ieşi în cale şi îţi va răspunde cu mândrie că Moş Crăciun vine din Finlanda şi că este de găsit la Târgul de Crăciun din Helsinki, ce are loc în Piaţa Senatului. Îl vei găsi probabil ocupat până peste cap să umple de bife listele de dorinţe ale tuturor.

După ce ţi-ai exprimat doleanţele faţă de el, serveşte-te cu puţin glögi (vin fiert, desigur). Dacă vinul nu îşi face treaba, grupurile de muzică brass, luminiţele de Crăciun şi o vizită la vechiul carusel olandez ar trebui să desăvârşească experienţa. Examinează atent cele 133 de standuri şi umple-ţi desaga cu tot ce-ţi pofteşte inima, de la obiecte artizanale, la ornamente tradiţionale sau bunătăţi locale.

Târgul de Crăciun din Helsinki, Finlanda 

Întreabă orice finlandez îţi va ieşi în cale şi îţi va răspunde cu mândrie că Moş Crăciun vine din Finlanda şi că este de găsit la Târgul de Crăciun din Helsinki, ce are loc în Piaţa Senatului. Îl vei găsi probabil ocupat până peste cap să umple de bife listele de dorinţe ale tuturor. După ce ţi-ai exprimat doleanţele faţă de el, serveşte-te cu puţin glögi (vin fiert, desigur). Dacă vinul nu îşi face treaba, grupurile de muzică brass, luminiţele de Crăciun şi o vizită la vechiul carusel olandez ar trebui să desăvârşească experienţa. Examinează atent cele 133 de standuri şi umple-ţi desaga cu tot ce-ţi pofteşte inima, de la obiecte artizanale, la ornamente tradiţionale sau bunătăţi locale.

Târgul de Crăciun din Sibiu – Piaţa Mare 

Dacă n-ai accepta să petreci Crăciunul în afara spaţiului carpato-danubiano-pontic nici picat cu ceară, fă-ţi o favoare şi du-te în Piaţa Mare din Sibiu. Ia-o la pas printre cele 70 de căsuţe de lemn ce abundă în ceramică, blănuri şi jucării din lemn şi, indiferent de problemele pe care le-ai avea cu şalele, nu trece cu vederea patinoarul sau parcul pentru copii. Multe guri spun că Sibiul ar fi cel mai cel loc din Transilvania, iar dacă pentru străini este obligatorie vizitarea lui măcar o dată în viaţă, pentru noi, această obligaţie se transformă în „o dată pe an“.

Toate şansele să ningă ca-n poveşti, iar un spectacol de colinde şi lumini nu-i ceva căruia să-i întorci spatele. Şi nu că ne-am face griji c-ai flămânzi, dar mai facem o recenzie a bunătăţilor tradiţionale: vinul fiert, turta duce şi castanele prăjite, cozonacul şi kurtoşul unguresc.

Piaţa de Crăciun din Strasbourg – Christkindelsmärik 

Una din veteranele pieţelor de Crăciun europene este Christkindelsmärik din Strasbourg, cunoscut şi ca Marché de l’Enfant Jésus – unul dintre cele mai vechi din Europa, prima ediţie fiind în 1570. 300 de cabane de lemn, răspândite pe 11 zone tematice din centrul oraşului (piaţa principală coincide cu Place de la Cathédral), îşi întind produsele artizanale, decoraţiile şi bunătăţurile de sezon – nelipsitul vin fiert (vin chaud), biscuiţi (bredele) şi altele învelite în arome de alune, portocală, scorţişoară sau praline. Nu, nu te-am convins? Atunci mai adaugă nişte tocană asortată la varză murată şi bon appétit!

Piaţa de Crăciun din Dresda, Germania – Dresden Striezelmarkt 
Asemenea unui arbore de sequoia, târgul din Dresda merge pe 600 de ani, iar meşteşugarii din împrejurimi dau năvală, ridicând 250 de standuri, gata să te servească cu orice vrei tu (ornamente din lemn, spărgătoare de nuci şi tradiţionale lumânări în formă de piramidă). Şi pentru că suntem siguri că ai încercat deja să-i pronunţi numele ca să vezi dacă iese, îţi mai spune că îşi trage originile de la Strüzel or Stroczel, o prăjitură cu fructe în greutate de 3 tone. Printre celelalte dulceţuri şi sărăţele se numără deja obişnuitul Glühwein (vin fiert) şi Pulsnitzer Pfefferkuchen – turtă dulce cu gem şi acoperită în ciocolată, Rahmklecks – pâine coaptă umplută cu brânză şi specialităţile nemţeşti Bratwurst (cârnăciori) luaţi de mână cu nişte pretzel (covrigi).

Târgul de Crăciun din Copenhaga – Grădinile Tivoli 

Danezii au o vorbă – „hygge“ – şi am vrea să-ţi dăm un sinonim dar nu găsim nimic mai scurt decât „o stare interioară, profundă şi absolută de bine“. Ei bine, Piaţa de Crăciun din Copenhaga, organizată în al doilea cel mai vechi parc de distracţii din lume, are tot ce-i trebuie pentru a împroşca o planetă întreagă cu „hygge“.

Aliniat cu rânduri de brazi în care licăresc sute de lumini, Grădinile Tivoli îmbracă un aer ce mocneşte de mirosul migdalelor prăjite, iar dacă mai pui în peisaj şi lacul îngheţat şi transformat în patinoar, nu-ţi mai rămâne decât să te apuci de scris poveşti cu zâne. Nu lăsa să scape privirii nici măcar unul din standurile înţesate de artă handmade, şi nici buzelor clătitele cu gem şi zahăr. Nu te-ndestula până la refuz fără să laşi loc sendvişului cu friptură de porc şi varză roşie. Dar fă-o totuşi după şi nu înainte să te urci în The Star Flyer, un carusel-turn de 80 m (cel mai înalt din nordul Europei) de unde poţi să cuprinzi cu vederea întreaga capitală daneză.

Târgul de Crăciun din Moscova – Piaţa Roşie 

Pe fundalul care conturează prea maiestoasa Bazilică Sfântul Vasile şi zidurile impozante din Kremlin, se întrevede, iarnă de iarnă, Piaţa Roşie şi unul dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun. Totuşi, spre deosebire de enormităţile despre care am vorbit până acum, această piaţă însumează 20 de standuri ce vând decoraţii de Crăciun şi suveniruri locale (păpuşile matryoshka şi jucăriile pictate de Khokhloma sunt printre răsfăţate).

Piaţa înconjoară cumva cel mai mare patinoar din Moscova şi tot aici îi poţi ferici pe mai tinerii familiei, ducându-i într-un mic bâlci.  În rândul tradiţionalelor ruseşti intră cartofii copţi cu ciuperci şi murături sau clătite cu caviar. Iar pentru gustul Crăciunului care se topeşte în gură şi alunecă pe gât, găseşti vin fiert şi turtă dulce rusească. Ruşii sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuare şi, pentru a se alinia tradiţiei creştine de prin partea-aceasta de lume, târgul rămâne deschis până spre finele lui ianuare.

Continuarea o puteți citi aici!

 

 

Lasă un comentariu