Pandemia provenită din orașul chinez Wuhan este deja o problemă severă la nivel global. Coronavirusul a ucis mai mult de 100 de oameni din luna decembrie a anului trecut si până astăzi. Pe lângă aceștia, mai există peste 4.500 de cazuri confirmate, iar experții în domeniul medical consideră că trendul va fi în continuare ascendent.

Analizăm în continuare problemele pe care le poate cauza coronavirusul pe plan internațional, dar și modul în care văd specialiștii evoluția epidemiei.

Virusul ucigas din China nu este chiar o noutate pentru medici, notează BBC. Sars (Sindromul Respirator Sever Acut), provocat de asemenea de coronavirus, a ucis 774 de oameni și a infectat alți 8098 începând cu anul 2002 în aceeași țară.

Cum se manifestă și de unde provine coronavirusul

Manifestarile virusului debutează cu febră, care este urmată la scurt timp de o tuse uscată. După câteva săptămâni, lucrurile se complică, iar respirația devine din ce în ce mai greoaie. O parte dintre pacienții afectați de acest virus vor necesita în cele din urmă spitalizare. Statistica ne spune ca unul din patru cazuri este considerat sever.

Experții au conectat pandemia din China cu piața de fructe de mare din orașul Wuhan. Pe lângă delfinul alb, socotit unul dintre purtătorii virusului, piața din sudul Chinei mai comercializează și alte animale salbatice vii, precum pui de gaină, lilieci, iepuri sau șerpi. Aceste animale reprezintă mai degrabă adevarată sursă de contaminare.

Cercetatorii din domeniul virologiei au asociat epidemia din China și cu liliacul mic cu potcoavă. Totuși, acest mamifer zburător nu este neaparat sursă directă de îmbolnăvire pentru om, el putând transmite virusul către alte specii comercializate în piața de fructe de mare din Wuhan.

Cum se manifesta pandemia în cazul oamenilor

Deși la începutul acestei crize autoritățile din China susțineau că virusul nu se va raspandi în rândul populației, lucrurile nu au funcționat conform previziunii inițiale. Oamenii de știință au dezvăluit recent că o persoană infectată cu coronavirus este transmițător pentru 1,4 – 2.5 persoane. O altă informație esențială transmisă de medicii specialiști este aceea că epidemia nu va dispărea de la sine, ca în cazul altor virusuri. Răspândirea coronavirusului poate fi stopată doar de la Beijing, prin măsuri excepționale, precum închiderea orașelor contaminate.

Un aspect semnificativ este acela că oamenii se pot infecta cu coronavirus chiar înainte de apariția simptomelor. Perioada de incubare este cuprinsă între una și 14 zile, susțin virologii. Această caracteristică a coronavirusului îl diferențiază de alte pandemii precum Sars sau Ebola, care deveneau contagioase doar la aparitia simptomelor. 

În ceea ce privește rata reala de răspândire și creștere a coronavirusului, informațiile sunt deocamdată extrem de puține. Experții afirmă că numărul îmbolnăvirilor reale ar putea fi mai mare decăt numarul cazurilor raportate.

Ce știm despre mutațiile virusului

Comisia Națională de Sănătate din China a transmis o avertizare potrivit căreia abilitatea de răspândire a coronavirusului este pe un trend ascendent, doar că nu se cunosc deocamdată riscurile pe care le-ar implica mutațiile. Oamenii de știință urmează să monitorize cu mare atenție evoluția coronavirusului. Din păcate, la momentul actual nu există un vaccin care să imunizeze populația împotrivă pandemiei.

Autoritatile chineze au oferit câteva soluții pentru a ține sub control fenomenul. Astfel, aceștia limitează semnificativ mobilitatea persoanelor, încurajează spălatul pe mâini, dar și tratarea pacienților în medii izolate.

Cum abordează China situația. Cum se protejează Hong Kong și Singapore

Prima măsură, una extremă, a fost aceea de a închide orașul Wuhan. De asemenea, autoritățile au impus restricții de călătorie pentru un număr semnificativ de orașe, 36 de milioane de oameni fiind afectați. China nu s-a oprit aici, luând măsuri serioase și în ceea ce privește turismul. Anumite zone din Marele Zid nu mai pot fi vizitate în acest moment.

Aceasta nu este însa singura abordare a problemei pe care China a implementat-o. Autoritățile au interzis vânzarea animalelor sălbatice, o posibilă sursa a infecției cu coronavirus. De asemenea, în Wuhan se construiesc în acest moment două spitale cu o capacitate totală de 2.300 de paturi.

Si alte state asiatice au luat măsuri pentru combaterea coronavirusului. Singapore si Hong Kong tratează mult mai atent zborurile care vin dinspre Wuhan. În același timp, Organizația Mondială a Sănătății avertizează spitalele din întreaga lume că focarul s-ar putea extinde. Rămâne de văzut dacă aceste măsuri sunt eficiente si cum va evolua coronavirusul în perioada urmatoare.

Sursa: realitatea.net

Lasă un comentariu