,,Citind pentru Auschwitz”, în regia Danielei Burlaca, este piesa de teatru care a ridicat o sală întreagă în picioare trezind o varietate de emoții în ochii publicului.

Plină de erotism și mult mister, piesa a făcut publicul să cunoască parcursul unei iubiri interzise, trăite de un tânăr de cinsprezece ani, Michael Berg, interpretat de actorul, Mihai Bordian, și taxatoarea de tramvai, Hanna Schimtz, o femeie cu douăzeci de ani mai în vârstă, rolul căreia a fost jucat de Daniela Burlaca.

Într-o atmosferă uluitoare, pe scena Teatrului ,,Geneza Art”, dragostea a prins viață, deoarece însuși piesa este o reflecție tulburătoare a unei iubiri mai puțin obișnuite influențată de peisajul politic al Germaniei postbelice.

,, Încă nu m-am încadrat complet în rolul Hannei, deoarece e nevoie ca acest spectacol să prindă încă multă culoare și esență ca să îmi atribui în totalitate acest personaj. Cert este că, e un rol pe care îl simt altfel, atât fizic, cât și spiritual. Astfel, îmi asum această schimbare în mine, deoarece este un rol matur  care se află în concordanță cu vârsta mea, motiv pentru care m-am regăsit în acest personaj cu care am unele trăsături comune.”,  a menționat Daniela Burlaca.

Spectacolul a reprezentat o poveste neordinară, reluată într-un mod neașteptat, după o despărțire de câțiva ani. Astfel, tânărul și-a  regăsit iubita de altădată, judecată pentru faptele comise pe vremea când era supraveghetoare într-un lagăr SS din apropierea Cracoviei.

,,Mă simt ca după o  revelație, fiindcă am trăit foarte multe emoții prin intermediul spectatorilor care au venit la această reprezentație. Acest spectacol este o pledoarie pentru toate istoriile de iubire care nu au rezistat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și care au fost distruse de focul acestuia. Lumea la teatru vine pentru emoții, iar de această dată, ne-a luat prin surprindere grandoarea lor, pentru că formula în care ele sunt aduse face ca spectacolul să fie diferit de celelate.”, a mărturisit  actorul, Iurie Gologan.

Spectacolul a redat într-o manieră exactă, anvergurile și tensiunile în care era prinsă populația din anii războiului. Dar și puterea unei dragoste imposibile care poate rezista în pofida anilor și a dificultăților ce au făcut tragice destinele personajelor principale.

Deși, era întuneric în sală se puteau desluși clar lacrimile din ochii publicului de diverse categorii de vârstă, deoarece scenariul surprindea la orice pas datorită imprevizibilului și dinamismului din piesă.

,,Spectacolul ,,Citind pentru Auschwitz” e  complex și greu, dar în același timp foarte frumos și viu. Sunetul aplauzelor spectatorilor îmi păreau că străbat din univers, fiind atât de sincere și pline de recunoștință pentru cele două ore umplute cu sens și emoție. Simțeam cum aerul se intensifică cu gânduri, lacrimi și inimi strânse de trăiri puternice. M-a sursprins regia prin puterea și originalitatea care a sensibilizat oamenii din sală”, a spus Alexandra Zosim, vizitatoare.

Amintim că, spectacolul a fost regizat pe baza romanului ,,Cititorul” de Bernhard Schlink.

Lasă un comentariu