Veganismul este un mod de viață tot mai răspândit, care a început să ia avânt și în Republica Moldova. Acesta caută să nu facă rău animalelor, excluzând pe cât posibil toate formele de exploatare a animalelor folosite pentru mâncare, îmbrăcăminte și oricare alt scop. Este tot mai ușor să adopți o alimentație bazată integral pe plante, întrucât produsele vegane din magazinele autohtone s-au triplat în anul 2016. Din ce în ce mai multe persoane realizează suferința care se ascunde în spatele produselor de origine animală și aleg să nu mai contribuie la aceasta.

Cu toate că acest concept, de a nu face rău animalelor, există din antichitate și este adoptat în anumite religii printre care și cea budistă, termenul modern de „veganism” a fost inventat în 1944, când britanicul Donald Watson a descris această mișcare de dreptate pentru animale în felul următor [1]:

„Veganismul este un stil de viață ce caută să excludă, pe cât posibil și practicabil, toate formele de exploatare și cruzime față de animalele folosite pentru mâncare, îmbrăcăminte și oricare alt scop. Extrapolând, veganismul promovează dezvoltarea și uzul alternativelor, în beneficiul oamenilor, al animalelor și al mediului înconjurător. În ce privește regimul alimentar, termenul denotă evitarea tuturor produselor de origine animală.”

Drepturile animalelor

Animalele non-umane, la fel ca noi, oamenii, au conștiința sinelui, au capacitatea de a a se bucura, de a iubi, de a simți teama și durerea, și își doresc să trăiască. În momentul de față, deși animalele sunt recunoscute la nivel european ca ființe conștiente [2], ele nu au nici măcar dreptul fundamental la viața proprie și integritate corporală [6]. Le exploatăm și ucidem după bunul plac, considerându-le obiecte, proprietăți, nu ființe. Ceea ce pentru noi nu e decât o masă, un produs cosmetic, o haină de piele sau de blană, pentru ele este viața însăși. [1].

Sănătate

E dovedit și cunoscut în lumea medicală informată că o alimentație vegană bine planificată ne poate furniza toți nutrienții necesari.

De asemenea, se cunoaște că alimentele de origine animală joacă un rol important în multe din bolile cronice responsabile pentru cele mai multe cazuri de mortalitate ale acestui secol. Bolile cardiovasculare, cele autoimune, obezitatea, cancerul, și multe alte boli sunt strâns legate de consumul excesiv de alimente obținute prin exploatarea animalelor. [3] Multe studii demonstrează că o alimentație bazată pe plante are rol preventiv și poate avea rol curativ în aceste boli.

Mulți dintre noi suntem surprinși să auzim asta și avem tendința să credem că organismul nostru are nevoie de produse de origine animală. Credem asta pentru că așa au fost învățați la rândul lor părinții și tutorii noștri, însă astfel de informații sunt învechite și false.

În ultimele decenii s-au realizat multe studii despre alimentația vegană, iar la nivel internațional s-a ajuns la un consens. Poziția oficială a Asociației Americane de Nutriție și Dietetică, Asociația Dieteticienilor din Canada, Asociația Dieteticienilor din Australia și Asociația Dieteticienilor din Marea Britanie e că o alimentație bazată pe plante, bine planificată, ne poate furniza toți nutrienții necesari și ne poate proteja de anumite boli. [3]

Valori umane

Consumăm produse de provenite din exploatarea animalelor (carne, ouă, lactate) nu pentru că ar fi necesare, ci din obișnuință, tradiție, comoditate sau pentru gust – nimic din toate acestea nu pot pot justifica violența și suferința ce se ascund în spate. Majoritatea dintre noi nu bănuim sau preferăm să nu ne gândim la ce se ascunde în spatele a ceea ce punem în farfurie.

A consuma produse rezultate din suferința animalelor merge în contradicție cu valori umane pe care toți le avem și le admirăm: bunătatea, corectitudinea, dreptatea, dorința de a nu face rău și de a-i proteja pe cei mai slabi.
Răul și suferința produse de consumul de carne, ouă și lactate nu pot fi justificate din punct de vedere moral sau al necesității. În contextul socio-economic-politic al zilelor noastre, consumul de produse provenite din exploatarea animalelor nu poate fi justificat.

Suntem într-o poziție privilegiată pe această planetă.  Cum vom folosi această poziție privilegiată, cum vom folosi puterea pe care o avem asupra celorlalți locuitori ai planetei? Putem proteja sau putem distruge; ce vom alege? O alimentație vegană salvează multe vieți în fiecare an; puterea stă în alegerile noastre de zi cu zi.

Veganismul e un mod de viață autentic care aliniază valorile noastre cu acțiunile noastre.

Biosecuritate și rezistența la antibiotice. Epidemii și boli

Utilizarea antibioticelor în fermele de animale a dus la crearea bacteriilor rezistente la antibiotice, o amenințare la sănătatea publică mondială. [5]
Bacteriile și alți agenți patogeni care se dezvoltă în fermele zootehnice intens populate și aglomerate, se pot transfera cu ușurință la oameni, direct prin consumul cărnii și excrețiilor animalelor (ouă și lapte). Epidemii precum „boala vacii nebune”, „gripa aviară”, „gripa porcină” sau contaminările cu salmonella și ecoli sunt cauzate de alimentele de origine animală din magazine, nu de cele de origine vegetală. De ce ni se spune mereu să nu consumăm carne, lapte și ouă crude, însă niciodată nu ni se spune să nu consumăm fructe și legume crude? Pentru că primele au un risc mare de contaminare cu bacterii periculoase.

Ecologie

De parcă nu ar fi suficient, industria zootehnică e una dintre cauzele majore ale poluării și defrișărilor. Din ce în ce mai multe studii arată că ceea ce mâncăm are un impact de mediu enorm, foarte puțin controlat legislativ.
Food and Agriculture Organization of the United Nations și Comisia Europeană au concluzionat că industriile zootehnice sunt una dintre cauzele majore ale poluării apei și solului.
De asemenea, o mare parte din totalul de cereale, soia și porumb produse la nivel mondial sunt folosite pentru a hrăni animale din ferme – o risipă enormă de resurse agricole și de hrană. [4]

Drepturile oamenilor

Dacă ne pasă de oameni nu ar trebui să dorim nimănui să se trezească dimineața și să își petreacă ziua la abator ucigând sau tranșând animale.
Cei care lucrează în ferme și abatoare, precum și cei care locuiesc în vecinătatea acestora, își pun zilnic în pericol sănătatea expunându-se la agenții patogeni din aer și din sol, care afectează atât animalele cât și oamenii.
Mulți dintre muncitorii din abatoare și de pe liniile de tranșare ajung să sufere traume psihologice sau accidente de muncă care îi mutilează pe viață precum amputări ale membrelor datorită lucrului cu cuțite ascuțite, pe linii de producție care merg cu viteză. De asemenea, în abatoare se lucrează în mirosuri insuportabile de fecale, urină și sânge, pe langă cazane cu apă fierbinte, băi electrice și substanțe peirculoase menite să îndepărteze penele și părul de pe corpurile animalelor. Animalele terifiate și dezorientate pot de asemenea provoca lovituri, zgârieturi sau alte răni muncitorilor.

Alte subiecte pe care dorim să le menționăm sunt epidemiile provocate de zootehnia intensivă, bacteriile rezistente la antibiotice care se dezvoltă în aceste medii, risipa enormă de hrană, poluarea și distrigerea mediului – toate acestea ne impactează pe noi și pe alți oameni în mod direct.

Ar trebui să ne pese suficient de mult de oameni și de noi înșine, astfel încât să nu susținem financiar aceste industrii care nu exploatează doar animalele ci și oamenii. Adoptarea unei alimentații vegane va genera o cerere crescută de produse de origine vegetală, iar acești muncitori se vor putea reprofila spre slujbe în agricultură sau fabrici de produse vegetale.

În încheiere

A fi vegan nu e un „sacrificiu personal”, ci un mod de a ne trăi viața fără a face rău altor ființe.
Înseamnă a te bucura de viață respectând în același timp și dreptul la viață al celorlalți.
Veganismul un mod de viață mai integru și mai conștient, care merge mână in mână cu valorile umane fundamentale, un mod de viață conform cu, și nu împotriva valorilor noastre.

Veganismul nu este o soluție universală care va rezolva tot răul din lume, însă veganismul atacă problema de la rădăcină.
Acest mod de viață ne amintește că planeta noastră și toți cei care o locuiesc, ființe umane sau non-umane, nu sunt resurse care există pentru ca noi să le folosim și distrugem după bunul plac, fără să ne pese de consecințe și impactul pe care alegerile noastre îl au. A trăi vegan înseamnă a ne asuma responsabilitatea pentru ceea ce facem și a ne recupera omenia, făcând alegeri care nu merg în contradicție cu valorile noastre.

De unde să încep?

Îți recomandăm să parcurgi resursele listate la finalul acestui articol, însă până atunci poți începe prin a viziona următoarele clipuri care îți vor da o privire de ansamblu:

Sursă: https://veganinromania.ro


Lasă un comentariu