Republica Moldova s-a făcut remarcată în întreaga lume ca țara vinului în formă de strugure. Viticultura este un domeniu important și pentru economia țării noastre, iar vinurile de la noi sunt premiate cu medalii de aur, argint și bronz la concursurile internaționale.
Echipa Evenimente.md a selectat pentru tine vinării mai puțin cunoscute, dar ale căror vinuri sunt pe măsura așteptărilor, iar unele din ele reprezintă o atracție turistică ce merită a fi descoperită de turiști, dar și de localnici.

Chateau Cristi

Chateau Cristi reprezintă un omagiu adus omului politic și vinificatorului Vladimir Cristea, care și-a lăsat amprenta în istoria Basarabiei în urmă cu mai bine de 100 de ani. Podgoriile vinăriei se găsesc în sudul Modovei, în celebra zonă Valul lui Traian.

Mai multe detalii aici: http://chateau.sk.md/ro/gallery/

Vinăria din Vale 

Vinurile Vinăriei din Vale pornesc din zona Valului lui Traian, regiune cu indicație geografică protejată, amplasată în zona de sud a Moldovei. Aceste podgorii se disting printr-o climă favorabilă și soiuri fertile și asigură personalitatea și calitatea ireproșabilă a strugurilor noștri.

Acolo, în Lunca Prutului de Jos, areal protejat de UNESCO, cresc soiurile autohtone și cele internaționale care, combinate armonios cu cele mai avansate tehnologii, se metamorfozează în vinuri excelente. Unii dintre butașii viilor au deja 50 de ani – lucru rar întâlnit în vinificație — care, după culegere și sortare, ajung în fabrica care este dotată cu utilaje moderne, cele precum Bucher Vaslin, Eno Veneta și Laffort.

Mai multe detalii aici: http://vinaria.md/

 

Vinia Traian

Într-o zi, poți colinda Moldova cu mașina din punctul nordic – Naslavcea și până în extremul sud – Giurgiulești. După ce vei parcurge această distanță de câteva sute de kilometri, DVS., din adevărata oază de culturi arabile din nordul Moldovei, vă veți pomeni aici, la sud, în împărăția miraculoasă a viilor, unde și este situată localitatea Găvănoasa. În sudul satului, în mijlocul viilor, în anul 1975 a fost pusă în funcțiune o fabrică de vin, în prezent – Î.M. „VINIA TRAIAN” S.A.

Mai multe detalii aici: http://www.viniatraian.md/index.php/md

Suvorov – Vin

Din holding fac parte, în Republica Moldova, companiile vinicole Suvorov – Vin (crama fondata in 2003) şi Kazayak – Vin (crama fondata in 1958). Suvorov-Vin deţine peste 500 de hectare de podgorii în zona de sud a Moldovei, acolo unde climatul pentru viticultura de calitate este perfect. Strategia companiei este de a transmite întregii lumi mesajul legat de calitatea excelentă a vinurilor moldoveneşti, prin intermediul marketingului inteligent si a diferitor aspecte ale culturii din Moldova.

Holding-ul produce o gamă largă de vinuri seci, demiseci, demidulci, de desert, precum şi vinuri naturale de fructe, glintwein (infuzie naturală din 16 ierburi curative şi coacăze roșii), cruchon-uri (vin natural cu adaos de suc natural de fructe), vinuri cu conţinut scăzut de alcool, spumante, vermuturi, lichioruri. Din portofoliu fac parte game ca, Green Lee, STORKS, KAZAYAK, Nicole,  Bon Voyaje, Sang de Terre, Monteco, etc. Pentru îmbutelierea vinurilor din gamele Villa Grande, La Companione se foloseşte tehnologia twist-off, metodă de etanşare care elimină schimbările bruşte de temperatură, asigurând o înaltă calitate şi caracteristici de stabilitate a vinurilor în timpul depozitării, iar pentru gama Green Lee – se foloseste tehnologia Swing-Top, unica in Moldova.

Mai multe detalii aici: http://suvorov-vin.md/ro/

Gitana Winery

Vinurile Gitana sunt vinuri complexe și elegante, create într-un stil deosebit, care reușesc să cuprindă în esența lor specificul și caracterul zonei din care provin, Valul lui Traian. Experții în domeniu susțin că această regiune este este una dintre cele mai bune din Republica Moldova pentru cultivarea soiurilor de struguri pentru vinurile roșii și licoroase, datorită condițiilor de mediu, asemănătoare celor din renumitele zone viticole Bordeaux (Franța) și Piemont (Italia).

Amplasarea plantaţiilor (360 de ha de viţă de vie) pe versanți cu expoziție sud-vestică, solurile fertile, dar şi influenţa pe care o are asupra climei poziţionarea în vecinătatea Codrilor Tigheciului şi a Mării Negre asigură condiţii excepționale de maturare a strugurilor.

Mai multe detalii aici: https://gitana.md/index.php?lang=ro


Vinuri de Comrat

Vinuri de Comrat este o unitate modernă de prelucrare cu capacitatea de 4 mii de tone cu ciclu închis, de la cultivarea strugurilor, prelucrarea, prepararea și îmbutelierea vinurilor seci, semi-dulci, vinuri de desert, vinurilor selecte și de marcă, producția de alcool din tescovina de struguri, odată cu utilizarea tehnologiilor inovatoare moderne. Intră în top 5 cele mai bine cunoscute companii din Moldova, conform „Magenta Consulting 2016”

Mai multe detalii aici: http://vinuridecomrat.md/ro


TOMAI

În sudul Republicii Moldova, în stepa Bugeacului de-a lungul râulețului Lunguța, la paralela 46, printre coline joase și pitorești s-a situat satul Tomai, raionul Ceadîr-Lunga, regiunea autonomă Găgăuzia.
Din înregistrările istorice păstrate se cunoaște că în anul 1903 în satul Tomai, proprietarul local de pământ și vinificatorul Gheorghi Topciu împreună cu sătenii a creat o vinărie și a pus temelia unui beci pentru păstrarea vinului în locul fabricii actuale de vinuri.  Păstrând cadrele cu experiență de vinificatori și viticultori, întreprinderea nouă a suferit modernizare tehnică și tehnologică completă dictată de timp. S-a achiziționat utilaj vinicol nou de producție italiană, au fost regenerate secțiile de portaltoi și vaccinale pentru producerea puieților de viță de vie, au fost plantate vițele de vie.

Mai multe detalii aici: http://www.tomaiwine.com/ro

Fautor

Compania de familie „Fautor’’ a fost fondată la sfârşitul secolului XX. Calea parcursă de la începuturi până azi a fost marcată de performanțe și distincţii, iar la baza succesului a stat experienţa şi entuziasmul membrilor familiei, cât şi talentul vinificatorului. În 2003-2006 au fost implementate tehnologii avansate și plantați butași de viță-de-vie, pentru ca astăzi podgoriile „Fautor’’ să se extindă pe un areal de cca. 350 ha.
Atât vinăria, cât şi plantaţiile sunt amplasate în microzona Tigheci, făcând parte din zona viti-vinicolă „Valul lui Traian” la Sudul Moldovei. Microzona Tigheci este una absolut unică, fiind foarte reuşită pentru producerea vinurilor de calitate atât albe, cât şi roşii.
Denumirea „Fautor” î-si trage originea din limba latină şi semnifică „creator, autor”, purtând semnificatia unei responsabilități maxime pentru calitate și abordarea personalizată a vinificatorului.

Mai multe detalii aici: https://fautor.wine/

MIGDAL-P


„MIGDAL-P” S.A. este o companie ce include câteva complexe de vinificaţie. Activitatea sa de baza este producerea şi exportul vinurilor şi a altor băuturi alcoolice. Fiind unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de vinuri din Moldova, compania dispune de performante unităţi de producere şi depozite dotate cu cel mai modern utilaj. Amplasate în zone viticole distincte, unităţile de producere a companiei sunt defalcate sub formă de subdiviziuni, cum ar fi fabrica de vinuri din zona Hînceşti şi fabrica de vin situată în extremitatea zonei Sudice, sau vestitul „CHATEAU COJUŞNA” din zona codrilor.

Mai multe detalii aici: http://migdal.moldagro.md/

Vinăria Hîncești

Vinăria Hîncești este amplasată în regiunea Hîncești, zona vitivinicolă Codru, centrul Moldovei. Situată chiar în inima Moldovei, vinăria ocupă un loc însemnat în istoria vinificației naționale. Fabrica de vinuri din Hîncești a fost fondată de către boierul Manuc Bey în sec. XIX. După cel de-al Doilea Război Mondial aici a fost înființată și prima întreprindere de stat de prelucrare a viței de vie.
Astfel, în această regiune și până în ziua de astăzi se păstrează tradiții seculare și secrete tehnologice.

Regiunea Hîncești este caracterizată prin condiții climaterice excelente pentru producerea vinurilor, în special a celor albe, seci și spumante.

Mai multe detalii aici: http://vinariahincesti.md

Vinăria Bostavan

Vinăria Bostavan combină perfect tradițiile vinificației cu tehnologiile moderne. Solul ce hrăneşte vița de vie, soarele care pătrunde în toate boabele de struguri şi sinergia cu natura sunt deja prezente pe podgoriile îngrijite cu cea mai mare atenţie; rămâne doar să ne alăturăm cu aprecierea noastră nesfârșită a tradițiilor vinificației plasată în paralel cu avantajele tehnologiilor moderne. O înțelegere aprofundată a sufletului și caracterului vinului, împreună cu o atitudine atentă pentru vocația sa, este ceea ce construiește profesia vinificatorilor la Vinăria Bostavan, o profesie pătrunsă de dragoste și o aspirație neîncetată pentru perfecțiune.
Amplasarea podgoriilor: microzona Onești, parte a regiunii cu origine controlată Codru (centru). și microzona Etulia, parte a regiunii cu origine controlată Valul lui Traian (sud).

Mai multe detalii aici:https://bostavan.md/

 

Lasă un comentariu