În perioada 14-16 iunie, la Butuceni, Orheiul Vechi, va avea loc cea de-a patra ediție a Festivalului de muzică clasică în aer liber ,,DescOperă”, la care sunt așteptați oaspeți atât din întreaga țară, cât și de peste hotare, pentru a se delecta cu muzică clasică într-un spațiu rustic, amfiteatrul peisagistic al Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”.

Întregul program al spectacolelor a fost prezentat pe 10 iunie, în cadrul conferinței de presă dedicată acestui eveniment cultural de mare amploare. Secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, a menționat că și în acest an organizatorii au pregătit surprize frumoase, iar cele mai redutabile colective artistice din Republica Moldova, precum cel al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, conduse de către cunoscutul dirijor austriac Friedrich Pfeiffer și dirijorul român Tiberiu Soare, vor delecta spectatorii pe parcursul Festivalului.

 

Totodată  în prima zi a Festivalului va avea loc deschiderea pensiunii „Valea Stîncii”.

La acest festival  vor veni douăzeci de jurnaliști de top din Italia, Polonia și România prin intermediu cărora se vor publica imagini și articole despre festivalul DescOPERĂ, astfel promovîndu-l și în alte țării.

«Pregătirile pentru festival sunt în toi. Toate pensiunele sunt deja ocupate din timp fiindcă vom avea mulți oaspeți din toată Europa. Sperăm ca în urma acestui festival Republica Moldova să devină o țară unde se vorbește despre frumos. La Festival vom folosi baloți din paie, scaune din lemn și nu vom atinge natura. Dimpotrivă, construim totul în jurul ei. Invităm toată lumea să vină la acest festival și să susțină evenimentele deosebite care se petrec în Moldova»  susține Anatol Butnaru, director Eco Resort ,,Butuceni”.

 

Astfel, prima seară va debuta cu un spectacol muzical – ,,Rapsodii de Butuceni”, cu artiștii Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, în frunte cu soliștii Ruxanda Panfili (vioară), Sergiu Mușat (clarinet), Marin Gheras (nai), sub bagheta dirijorului Friedrich Pfeiffer (Austria), fiind acompaniați de Capela Corală ,,Doina”. Celebra operă în două acte ,,Elixirul Dragostei” de Gaetano Donizetti, în regia Rodicăi Pitireanu, dirijor – Tiberiu Soare, va fi jucată în a doua seară de către Valentina Naforniță, Florin Guzgă (România), Mihai Dogotari, Iurie Maimescu și Tatiana Dulghier. Festivalul se va încheia cu spectacolul ,,Perpetuum Mobile”, oferit de Orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, în care vor răsuna mai multe piese din opera lui Johann Strauss, dar și fragmente din celebrele opere care au răsunat în cadrul Festivalului în anii precedenți: „Rigoletto”, ,,Carmen”, ,,Nabucco”, interpretate de soliștii Ljubica Vranes (Serbia),  Ana Cernicova și Vladimir Dragoș.

De asemenea, oaspeții Festivalului vor avea posibilitatea să viziteze și să exploreze Rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi”, să viziteze siturile, mănăstirea, complexele rupestre, muzeul și gospodăriile oamenilor care păstrează atmosfera secolelor trecute, dar și să participe la masterclass-uri culinare inedite, pregătite de gazdele evenimentului. 

Festivalul ,,DescOperă” este organizat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, cu suportul partenerilor strategici: Agenția de Investiții a Republicii Moldova, USAID, Suedia Sverige și UKaid.

Biletele sunt disponibile online pe iticket.md. De asemenea, acestea pot fi procurate și de la casele Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, ale Palatului Național „Nicolae Sulac” și ale Info-centrului Butuceni, Orheiul Vechi.

 

Lasă un comentariu