Recent a avut loc inaugurarea expozitiei comemorative „Glebus Sainciuc – 100 de ani de la naştere”. Colectia prezintă 100 de măşti din papier-maché, atât din colecţia privată a familiei cat şi lucrări de pictură şi grafică din patrimoniul national.

Iubitorii de arta au venit să admire lucrările devenite legendare, pentru spaţiul românesc, realizate de Glebus Sainciuc. În sală a fost prezent şi fiul artistului, care este autorul desenelor „Albinuţei” şi „Abecedarului”.

Faima măştilor şi a portretelor create de maestru a trecut demult hotarele tarii, întrucât lucrările sale sunt admirate la multe expoziţii internaţionale.

Artistul plastic a lăsat drept moştenire aproximativ 300 de piese unice. Colecţia impunătoare de măşti a fost culeasă, de-a lungul timpul, de familia maestrului şi susţinută de către autorităţi.

Operele lui Glebus Sainciuc se găsesc în colecţii muzeale din Republica Moldova, România, Federaţia Rusă şi colecţii particulare din Franţa, SUA, Germania, CSI, Noua Zeelandă şi Suedia.

Artistul s-a stins din viaţă la 16 octombrie 2012, la Chişinău.

Expoziţia poate fi vizitată până pe 8 septembrie. Operele lui Glebus Sainciuc se regăsesc în colecţii muzeale din România, Franţa, Germania, Noua Zeelandă, Rusia şi Suedia. Artistul s-a stins din viaţă în anul 2012.

Lasă un comentariu