În capitală va fi înființat un muzeu consacrat marelui poet Grigore Vieru. Acesta va fi amplasat într-un imobil de la intersecția străzilor Alexei Mateevici și Mihai Eminescu. Imobilul are o suprafață de 390 metri pătrați și necesită reparație capitală. Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a aprobat un proiect care prevede darea în folosință a imobilului prin contract de comodat către Direcția Cultură a Primăriei municipiului Chișinău. Clădirea va fi transmisă pe un termen de 10 ani, fără posibilitatea de privatizare.

Inițiativa de a fonda în capitală un muzeu dedicat poetului Grigore Vieru a fost înaintată de fostul primar general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu.

Poetul Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererâta, județul Hotin, în prezent raionul Briceni. El este autorul volumelor de versuri ”Alarma”, ”Muzicuțe”, ”Mama”, ”Numele tău”, ”Aproape”, ”Un verde ne vede”, ”Taina care mă apără”, ”Rădăcina de foc” ș.a. Grigore Vieru este și autorul ”Abecedarului”. Opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, bulgară și în alte limbi. S-a stins din viață la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier. În prezent, mai multe școli din R. Moldova, un bulevard din capitală și o stradă la Iași, România, îi poartă numele.

Lasă un comentariu