Leanca Mardari este dovada faptului că munca zilnică și sistematică dă roade bune. Are o experiență vastă în spate și este cert convinsă că un adevărat moderator este cel care cunoaște obiceiurile și tradițiile naționale. Cum a fost prima ei experiență, dar și care sunt dificultățile acestui job, aflăm în cele mai mici detalii chiar de la Leanca.

Când ai înțeles că îți dorești să fii moderatoare? 

Am îndrăgit această meserie încă de pe băncile școlii. Mă încărcam cu o energie deosebită atunci când organizam și prezentam concerte, evenimente și diferite activități. Anume aceste experiențe au contribuit la formarea mea ca moderatoare.     

Ce presupune acest job?        

Acest job presupune o responsabilitate enormă, de la întocmirea scenariului pentru eveniment, până la realizarea acestuia. Un moderator, pe lângă faptul că prezintă evenimentul, are și o funcție organizatorică. El ține cont de time management și coordonează cu: muzicienii, operatorii foto/video, dansatorii, administrația localului și nu în ultimul rând, cu toți oaspeții, în special cu gazda evenimentului. Un moderator trebuie să fie instruit în domeniul culturii, să cunoască obiceiurile și tradițiile neamului și să le valorifice. 

Care sunt dificultățile cu care te confrunți? 

Nu există job ideal. Fiecare meserie are părțile sale atât pozitive cât și negative, dar atunci când îți faci lucrul din plăcere, nu ții cont de cusururile acestuia, ba din contra, le completezi.   
 
Ce calități trebuie să dețină o moderatoare?

Probabil cele mai importante abilități sunt cele de lider, care te ajută la coordonarea și organizarea evenimentului. Prezentatorul este aidoma unui dirijor, datorită căruia orchestra evoluează conform diriguirii baghetei.        

Cu ce emoții te gândești la un nou eveniment?

Fiecare eveniment este o nouă experiență, nu poți realiza un proiect bun fără a depune trup și suflet, deoarece altfel nu-i poți inspira viață. De aceea las câte o părticică din sufletul meu pentru fiecare manifestare organizată și prezentată de mine.         
 
Care sunt detaliile de care ții cont atunci când te pregătești de un nou eveniment?

Primordial este să ținem cont de tipul și parametrii evenimentului (tradiții, obiceiuri etc.), dress-code, și aspirațiile clientului. Comunicarea între client și moderator trebuie să fie una foarte clară și să se discute fiecare detaliu sau preferință. 

Îți mai amintești primul eveniment moderat? Cum simți evoluția ta de atunci?

Orice job are nevoie de experiență pentru a evidenția progrese în domeniu, mai ales când trebuie să vorbești în fața publicului. Și da, această primă experiență este una memorabilă și își are locușorul ei aparte în sufletul și inima mea. Îmi amintesc cu nostalgie și cu emoții de acea primă prezentare în cadrul căreia trebuie să ies în fața unui public numeros, la nivel raional pe atunci. Era un festival de obiceiuri și tradiții de iarnă, se numea ,,V-am ura, v-am tot ura!”(2010) organizat de secția de cultură din raionul Edineț. Aveam marea responsabilitate de a ieși în scenă și de a conlucra cu toți participanții. Am avut emoții colosale și eram dominată de frica de a ieși în fața publicului. Îmi tremura vocea, picioarele, dar în final am obținut rezultate remarcabile. Urmările acestei prime experiențe m-au motivat să mă dezvolt și să progresez în domeniul dat și vreau să zic că de atunci, din 2010, până acum, am evoluat foarte mult. Probabil că au avut o influență majoră studiile realizate la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, la specialitatea muzicologie, unde m-am aprofundat și am progresat în domeniul folclorului, în arta vorbirii și a culturii.

Cât de importantă este pentru tine imaginea personală și cum ai grijă de ea?

Atunci când reprezinți fața evenimentul trebuie să ai mare grijă atât de imaginea vizuală, cât și de cea spirituală. Tandemul dintre aceste două laturi formează un tot întreg care reprezintă imaginea percepută de cei din jur.   

Ce scop ți-ai propus pentru anul 2020? 

În 2020 mi-am propus realizarea unor proiecte mari, ceea ce ține de prezentare unor evenimente de amploare. Totuși, vreau să păstrez enigma până nu voi obține rezultatele așteptate…

Text: Liliana Crăciun

Lasă un comentariu