Societatea în care trăim este atât de alertă și tensionată, încât este foarte greu să mergi într-un pas cu ea, fără a simți oboseală și disconfort constant. Despre cum poți obține echilibru emoțional și stabilitate, prin anumite obiceiuri și practici zilnice, ne va comunica Serghei Androsov, instructor de yoga și qigong.

Cum ne poate ajuta yoga și quigong-ul să scăpăm de oboseală?

Pentru păstrarea și acumularea energiei sunt utile atât exercițiile de respirației și asanele din yoga sau tehnicile meditative, care pot fi găsite atât în yoga, cât și în qigong. Aceste practici pot sta la baza găsirii echilibrului între activitate și relaxare atât de necesare pentru fiecare.

De ce ați ales să fiți instructor de yoga și qigong? De ce anume aceste două?

Nu am ales să fiu instructor, fiindcă totul a venit de la sine. Înaite de a face cunoștință cu instructorul meu de yoga, mă ocupam cu bussines-ul, iar după o perioadă de timp, când am simțit o cădere de energie, eram și eu în căutarea unor soluții de eliminare a stărilor de astenie și oboseală. După care m-am adâncit tot mai mult în această sferă, și cu timpul am început să predau.

Care credeți că este misiunea Dvs în calitate de instructor de yoga?

Un principiu de bază legat de filozofia pe care o transmite yoga, ar fi că, atunci când cunoști ceva, să transmiți și altora. Doar în acest fel te poți dezvolta în continuare. Misiunea mea este să împart cunoștințele mele despre yoga, oamenilor care au necesitatea să crească energetic și spiritual.

Ce ar trebui să cunoască oamenii despre yoga?

Yoga oferă soluții la foarte multe probleme, însă oamenii ar trebui să înțeleagă ce își doresc să obțină de la această filosofie care implică mai multe componente. Unii aspiră spre eliberarea spirituală sau psihologică, alții să-și întărească corpul, totul este individual.
Un lucru cert pe care oamenii, cu siguranță, ar trebui să-l cunoască, este că yoga nu-i nicidecum o religie precum cred unii, dar o filosofie. Este o atitudine față de viață.

Cât de interesați sunt moldovenii de yoga și qigong?

Din păcate, moldovenii nu prea se interesează de aceste practici. Nici nu putem compara cu atitudinea pe care o au europenii sau rușii despre yoga și qigong. Totuși, în ultimii ani oamenii de la noi tot mai mult au început să se intereseze și să se informeze la acest subiect. Însă, oricum, este prea puțin.

Cine frecventează mai des cursurile de yoga, bărbații sau femeiile?

Cel mai mult se interesează femeile, deoarece emoțional ele sunt mai aproape de această tehnică, ceea ce nu putem spune despre bărbați.

Text: Liliana Crăciun

Lasă un comentariu