Game of Thrones a devenit un serial fenomen, iar timp de șase ani ține fanii cu sufletul la gură. Locurile unde au loc filmările producției HBO devin repede o destinație turistică, iar fanii își doresc neapărat să viziteze locurile care formează tărâmul Westeros.

Game-of-Thrones-Kings-Landing

Un studiu recent, efectuat de Jurnalul Internațional de Cercetări în Turism ne arată că orașul Dubrovnik, cea mai proeminentă stațiune turistică din Croația, situată pe coasta Marii Adriatice, reușește să adune mii de fani ai serialului care contribuie la creșterea economiei, scrie CroațiaWeek.

Începând cu sezonul doi din „Game of Thrones“, Dubrovnik a servit ca locaţie de filmări pentru „King’s Landing“, capitala celor Şapte Regate din Westeros. În plus, oraşul a servit ca decor şi pentru o serie de filme şi seriale internaţionale de succes în ultimii ani, precum „Robin Hood: Origins“ şi „Star Wars: Episode VIII“.

318

dam-images-daily-2015-04-game-of-thrones-game-of-thrones-travel-destinations-02

dubrovnik-croatia1

Cercetătorii Marina Tkalec, Ivan Zilic şi Vedran Recher, de la Institutul de Economie din Zagreb, împreună cu Johannes Kepler, de la Universitatea din Linz, au analizat ce efecte economice au avut filmările îndrăgitului serial HBO în Dubrovnik asupra turismului local, într-un studiu intitulat „Efectele industriei cinematografice asupra turismului: Game of Thrones şi Dubrovnik“.   Potrivit studiului, 244.415 de turişti au vizitat Dubrovnik între 2012 şi 2015 datorită „Game of Thrones“, care au cheltuit nu mai puţin de 126 de milioane de euro. Annual, 60.000 de persoane au vizitat oraşul de pe litoralul adriatic doar pentru că serialul lor preferat a fost filmat aici, scrie adevărul.ro.

„Evaluările de acest tip au o importanţă socială şi economică foarte mare, deoarece permit factorilor politici să evalueze viabilitatea eventualelor investiţii publice în atragerea de case de producţie care, în viitor, vor filma noi filme şi seriale în Croaţia. Aceste evaluări ar trebui să funcţioneze şi pentru toate celelalte forme de cheltuieli şi subvenţii publice, astfel încât contribuabilii şi factorii de decizie să poată fi siguri că banii publici sunt investiţi în anumite politici publice şi justificaţi din punct de vedere economic şi social. Din păcate, astfel de evaluări în Croaţia sunt foarte rare şi deciziile privind cheltuirea fondurilor publice sunt, de obicei, efectuate fără o evaluare prealabilă, în timp ce evaluările ulterioare ale eficienţei cheltuielilor acestor fonduri fie nu funcţionează, fie se desfăşoară la un nivel foarte superficial şi insuficient de professional“, mai arată o declaraţie a Institutului Economic din Zagreb.

Lasă un comentariu