La sigur ai avut ocazia să mergi cu troleibuzul prin Chișinău și să auzi o voce plăcută cu o dicție bine pusă la punct și să te întrebi oare cum arată această persoană.

De fapt, vocea cunoscută aparține doamnei Vera Mereuță, care a fost 40 de ani vocea Radioului Național. Vocea din troleibuz” este doar unul dintre proiectele ei.

După ce în Chișinău au fost procurate troleibuze noi, s-a pus problema anunțării stațiilor. Atunci, Regia transport (RTEC) a apelat la Academia de Arte cu care Vera avuseseră deja o colaborare în timpul unui festival.

„Inițial, am pregătit un grup de studenți pentru acest lucru. M-am gândit că pe niște rute va anunța o voce de fată, pe altele – o voce de băiat. În timp ce lucram, eu ca pedagog, ei ca studenți, domnul responsabil m-a rugat să îl însoțesc până în cabinetul șefului RTEC. Atunci el mi-a zis, de ce nu aș face eu aceste anunțuri? M-am simțit ușor stingherită. Ditamai artistă emerită, profesor universitar, nu știam dacă mi-ar prinde bine să fac și acest lucru”, a povestit Vera pentru 60plus.md. 

La încurajarea soțului, redactor de profesie, Vera Mereuță a acceptat. Era un prilej perfect pentru a oferi o lecție publică de rostire corectă. „Înregistrările nu au durat mult. Eu, având deja suficientă experiență, am văzut textul, am înțeles ce am de spus și, evident, am știut cum trebuie să o spun, pentru ca urechea ascultătorului să reacționeze pozitiv”.

,,Merge zilnic cu troleibuzul. Dacă acum nu prea mai reacționează la vocea ei, la început acorda atenție fiecărui detaliu. „Eram foarte atentă cu auzul critic, să văd dacă nu cumva pe alocuri se putea mai bine. Uneori poate mi se părea că sună strident sau că nu am fost suficient de amabilă. Cu lumea trebuie să fii amabil, iar prin această voce trebuie să inspir încredere”.

Primii care i-au recunoscut vocea au fost studenții. „Chiar în prima zi după ce a fost instalat acest sistem, am venit la facultate și m-am salutat cu studenții mei, ca de obicei. Ei mi-au zis că deja s-au salutat o dată cu mine azi, în troleibuz. Dacă acum aceștia s-au mai obișnuit, la început mereu spuneau că, uite, vine „Vocea capitalei”.

De mai bine de două decenii, Vera Mereuță este profesoară la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Capitală. Mai mult decât atât, de ani buni, în troleibuzele din Capitală, din difuzoare răsună vocea ei clară, care are grijă de fiecare data să anunțe următoarea stație.

Lasă un comentariu