În data de 4 iunie, la Chișinău, a avut loc a doua ediție a concursului Z Generation International Young Designers Competition.  Tinerii absolvenți ai facultății de design din Republica Moldova, dar și cei care încă își fac studiile în acest domeniu au avut oportunitatea de a participa și de a-și demonstra talentul în designul vestimentar.

 

Din cei 21 tineri, care și-au prezentat lucrările de autor,  3 participanți au câștigat locurile de frunte: Golneva Daria, Dumitrița Chirita și Lungu Ana. Astfel, Daria și Dumitrița vor merge mai departe pentru a participa în finala concursului International Young Designers Competition, care se va desfășura la Kiev.

„Sincer eu nu am crezut că voi  deține locul întâi. Sunt foarte bucuroasă! La concept am   început să lucrez din  toamnă, învăț la Universitatea Tehnică din Republica Moldova și chiar din primul an de studii noi facem voluntariat la diferite evenimente, mi-a plăcut foarte mult și   am decis  să particip și eu. Toate materialele au fost cumpărate de la piața de vechituri, deoarece acolo poți găsi unele stofe unice, cu decoruri vechi” declară câștigătoarea premiului mare – Golneva Daria.

„Am avut niște emoții de nedescris, pe care le poate simți doar un disigner după o muncă depusă foarte minuțios. Am lucrat mai mult de jumătate de an, de la concept până la creare propriu zisă.  Sunt studentă și absolventa Academiei de Arte. Am decis că le pot combina deoarece Z Generation este  un concurs foarte atractiv  pentru tinerii disigneri și a fost o oportunitate bună. Mi-am descoperit talentul la șase ani, făceam haine pentru păpuși și am știut de mică ce voi face în viitor” susține Chițanu Dumitrița, tânăra care a obținut locul 2.

” La acest concurs toți concurenți sunt foarte puternici, este pentru prima dată când particip într-un un concurs și am făcut-o din plăcere. Este important feedbackul publicului. Am prezentat lucrarea mea pentru teza de licență și am lucrat mai mult de jumătate de an la colecție. Stofa aleasă este făcută manual de mine. Broderiile sunt o realizate într-o tehnică inovativă din domeniul stofelor de prelucrare. Sunt dificile în realizare și necesită multă muncă” declară deținătoarea locului 3 în concurs – Ana Lungu.

 

Acest proiect a fost organizat de către Centrul de Excelență în Design și Tehnologii ZIPhouse, parte componentă a Universității Tehnice a Moldovei, în parteneriat cu Asociatia Patronala din Industria Usoara (APIUS) cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei și finanțat de UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii.

 

 

    Tăbîrța Valeria

 

Lasă un comentariu